Leuke activiteiten voor kinderen met autisme

Ideale activiteiten voor autistische kinderen: Fun voor iedereen

Kinderen met autisme zijn erg gevoelig voor prikkels en hebben structuur nodig. Een dagje weg kan hun structuur volledig in de war gooien. Met deze blog willen wij enkele tips geven om een dagje weg met autistische kinderen, voor zowel de ouders als de kinderen, een aangename ervaring van te maken.

Uitjes naar populaire bestemmingen zoals de pretparken of musea zijn heel leuk maar voor gezinnen met kinderen met autisme is een uitstapje naar een dergelijke plaats niet altijd even evident. Lees verder en ontdek hoe je voor autistische kinderen de perfecte activiteiten kan plannen.

Criteria voor een ideaal dagje weg.

  • Kleinschaligheid
  • Prikkelarm
  • Rustmomenten 
  • Interesses

Kleinschaligheid

Bij voorkeur zou de attractie, het museum, het park, ... overzichtelijk moeten zijn. Kinderen met autisme voelen zich niet goed in een mensenmassa. Lange wachtrijen kunnen een probleem vormen net als een overbevolkte speelinstallatie in een park. 

Prikkelarm

Autistische kinderen voelen zich over het algemeen beter in een omgeving met zo min mogelijk prikkels. Visuele en auditieve prikkels beperken is dus belangrijk. Visuele overprikkeling ontstaat door het niet kúnnen negeren van wat ze zien. Teveel informatie en details, patronen die teveel prikkels geven, letters op elkaar, etc. Door gebrek aan overzicht ontstaat overprikkeling. Auditieve overprikkeling ontstaat door (veel) harde geluiden door elkaar.

Rustmomenten

Zoek uit of je rustmomenten kan inlassen. Zowel voor het kind als voor jezelf kan dit de dag maken of kraken.

Interesse

Het is belangrijk om te kijken naar het interesse gebied en de voorkeuren van de kinderen. Geen enkel kind is hetzelfde en al zeker geen enkel kind met autisme. Wat voor het ene kind als een droom uitje word ervaren, is voor een ander helemaal niet leuk. 

Kinderen met autisme doen soms niets liever dan het water door hun handen laten stromen. 

Enkele voorbeelden ter inspiratie

Niet alle voorbeelden voldoen aan aan alle criteria die hierboven zijn opgelijst. Maar zoals al vermeld is elk kind uniek en is het mogelijk dat het ene uitje voor het ene kind ideaal blijkt en voor een ander helemaal niet. Ook lang niet àlle autistische kinderen hebben last wanneer er teveel auditieve prikkels zijn, en andere zijn bijvoorbeeld wel goed wanneer ze bij veel volk zitten.

(Water)Snoezelen

Snoezelen is ontspannen in een ruimte waarin voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden de zintuigen aangenaam prikkelen. Het woord snoezelen is een samentrekking van de woorden doezelen ,wat verwijst naar de sfeer, en snuffelen ,wat verwijst naar het onderzoekende element. Snoezelen heeft een positief effect op hun stemming en gedrag waardoor het bijdraagt aan kwaliteit van leven en is zeer geschikt voor kinderen met autisme of een verstandelijke beperking. Water snoezelen is niet meer of minder dan snoezelen in het water. Er bestaan verschillende organisaties die snoezelen aanbieden. Snoezelen is ook geschikt voor iedereen, jong en oud. Een ideale activiteit om samen te doen.

Kleinschalige musea

Ideaal zijn kleine, meestal pop-up musea, speciaal gemaakt voor kinderen. Ook openlucht musea zijn een gunstige plaats om met kinderen met autisme te vertoeven. Had je graag toch naar een groter, drukker museum geweest met je kleine spruit? Denk dan goed na over wanneer je wilt gaan. Bel het museum even op om te vragen welke dagen en uren er het kalmst zijn om langs te komen.

Buitenspeeltuinen/bewegingstuinen 

Deze zijn erg goed voor de motorische vaardigheden. Dankzij de open ruimten en (meestal) felle kleuren met leeftijdgenootjes die er rondlopen kan dit voor sommige kinderen een ideaal speeldagje zijn. 

Speelbossen

Het grote voordeel van speelbossen is dat ze rustig gelegen zijn en gebruik maken van veel natuurlijke spelmaterialen. Naast klimtoestellen en glijbanen zijn er ook veel speelattributen die kinderen kunnen laten werken door er water doorheen te laten stromen. 

Vissen

Vele visvijvers liggen in een groter park waar ook speeltuinen zijn waar de kinderen ook kunnen gaan spelen. Laat de kinderen luisteren en kijken naar het water. Leg ze uit wat je allemaal moet doen met de vislijn en laat ze in spanning wachten tot er een visje toehapt. Combineer dit met een picknick en de dag is gemaakt.

Vliegtuig spotten/boot spotten/trein spotten

Lowbudget en heerlijk om de verwondering in de ogen ze zien wanneer er een groot vliegtuig opstijgt of een enorme tanker aanmeert of een trein voorbijraast. Een handig hulpmiddel kunnen wel geluidswerende hoofdtelefoons zijn.

Kinderboerderij

Een kinderboerderij is ideaal om hun interesse naar dieren op te wekken. Een kinderboerderij is meestal ook niet zo groot als een andere dierentuin. In veel dierentuinen kan je bijvoorbeeld enkel een (goedkoper) toegangs tiketje kopen voor de kinderboerderij.

Pluktuinen

Neem je kind(eren) eens mee op een zonnige zomerdag naar een pluktuin. Het pluk seizoen is van begin juli tot eind september. Ga een mooi boeket gaan plukken om later midden in de woonkamer te laten pronken. Of Pluk een emmertje vol met aardbeien om er later een taart mee te maken.

Meer info of vragen?

Contacteer ons gratis via info@blijfactief.be

blijfactiefteam