Personenalarm: zorgdomotica

Wat is een personen alarm systeem? Afgekort PAS

Een personenalarm geeft een persoon de mogelijkheid om langer thuis te blijven wonen dankzij de extra zekerheid van interventie wanneer er iets zou fout lopen. Ook is het een extra wakend oog in zorginstellingen.

Met het Personenalarm systeem kan je thuis blijven wonen met de zekerheid dat er snel gereageerd wordt in noodsituaties. Afhankelijk van het soort alarm, moet er in geval van nood op een alarm knop worden gedrukt om direct hulp te verkrijgen. Of bij sommige ‘smart’ personenalarmen word er automatisch gedetecteerd wanneer er iets misloopt en verwittigd het alarm, naargelang de situatie, de nodige contactpersonen of noodcentrale. Ook kunnen er verschillende opties bijgenomen worden zoals een CO2- of brandalarm, valdetectie of bloeddrukmeter. Het zendertje kan in een kleine halsketting worden geplaatst of in de vorm van een uurwerk rond de pols worden gedragen. 

 

Een personenalarm systeem kan gemonitord worden door het verplegend personeel of familie. Zo is er altijd iemand dichtbij

 

Soorten Personenalarmen:

 • Standaard vast toestel met aansluiting op de telefoonlijn of met een simkaart. Dit alarm blijft op een vaste plaats staan. Dit soort toestel is aan te raden wanneer er minstens 2 personen in het huis samen wonen. Een vast toestel met simkaart en op batterijen kan bijvoorbeeld wel in de douche geplaatst worden. Sommigen zijn uitgerust met een koord waardoor die makkelijk te bereiken is.
 • Draadloos toestel die rond de hals of pols kan worden gedragen. Het voordeel van een draadloos alarm is dat je het altijd en overal mee is waar je ook gaat. Al dan niet verbonden met een app.
 • Een hyper gevoelig kussen die kan gebruikt worden door mensen die problemen hebben met kracht en motoriek. Via een lichte aanraking van het kussen kan een hulpgeroep geactiveerd worden. 
 • Een balgknop: door geringe druk is het al mogelijk om een alarmmelding te maken.
 • Een drukgevoelige mat. Een mat met een ingebouwde sensor die, zodra een persoon uit het bed stapt of valt, een signaal doorstuurt naar de contactpersonen of verplegend personeel.

 

Een personen alarm kan vermomd worden in een horloge of ketting of via een arm draagband gedragen worden. Er zijn verschillende mogelijkheden. Er bestaan ook verschillende soorten zoals waterdichte of schokbestendige PAS’s. Een groot voordeel van een waterdichte PAS is dat de persoon deze niet moet af doen tijdens de douche, waar een persoon makkelijker kan vallen.

50 EUR korting Dankzij Blijf Actief op personen alarm

Bestel de SmartWatcher via de Blijf Actief Shop en ontvang 50 EUR korting!

Functies van een PAS

 • Een personen alarm met enkel een alarm knop. Wanneer er nood is aan assistentie kan je de knop indrukken. 
 • Een PAS met audiofunctie. Met een personenarm met audiofunctie kan je converseren met de alarmcentrale. Wanneer dit niet mogelijk is, blijft de operator zo lang aan de lijn tot een hulpverlener bij jouw is toegekomen.
 • Ingebouwde GPS. Een PAS met een GPS functie verwittigd de op voorhand de ingestelde contact personen wanneer de persoon die het PAS draagt een bepaalde omgeving verlaat. Er hoeft ook geen alarm ingesteld worden, dit kan dus enkel ter informatie zijn voor derden.
 • Een activiteiten monitor: samen met een GPS tracker, kan er gezien worden wie er in de woning is, zoals personeel maar zo kunnen ook inbraken vastgesteld worden.
 • Begeleidingsfunctie: met behulp van een 2e zender kan er aangetoond worden wanneer een persoon niet alleen op stap is maar met een begeleider.

 

Hulp bij het kiezen van de juiste aanbieder: let niet enkel op de prijs, ook op de aangeboden diensten:

 • Wil je het product zelf installeren of heb je liever een installateur die bij je langs komt?
 • Biedt de gekozen fabrikant al dan niet 24 op 24 garantie van hulp.
 • Is het onderhoud van het apparaat inbegrepen? Zoals het vervangen van de batterijen e.d.
 • Is er de optie om de instellingen van contactpersonen zelf te veranderen of moet dit via de aanbieder gebeuren?
 • Welke extra diensten heb ik nodig en welke zitten er in het pakket? (Activering dagsleutel of rook-en bewegingssensoren?)
 • Wat zal de volledige kost zijn? Er kunnen installatie kosten zijn, de kost van het product en de kost van een noodoproep
 • Hoe lang loopt mijn contract met de noodcentrales? Word deze automatisch verlengd?

 

Ben je lid van een ziekenfonds? Dan kun je hoogstwaarschijnlijk genieten van een voordelen tarief bij het aankopen of huren van een personen alarm.

Meer info of vragen?

Contacteer ons via info@blijfactief.be

blijfactiefteam