Ouderen slecht voorbereid op lang thuis wonen

Ouderen moeten tegenwoordig langer zelfstandig thuis wonen, maar...

... ze zijn zich maar weinig bewust van de maatregelen die ze daarvoor op tijd  moeten nemen. Ruim 71% van de 60 tot 80 jarigen is niet bezig met het aanpassen van de woning, zo blijkt uit onderzoek. Zelfs van de 70- en 75-plussers bereidt ruim 60% zich nog niet voor. Terwijl zij het zelfstandig kunnen blijven wonen, na een goede gezondheid, als belangrijkst voor hun toekomstige welzijn zien.

Te laat actie ondernemen om thuis te blijven wonen ondanks ouderdom

Ouderen geven 'te vroeg' (37%), 'geen prioriteit' (37%) en 'onwetendheid' (9%) als belangrijkste redenen op zich nog niet verdiept te hebben in de nodige maatregelen om langer thuis te blijven wonen. Mensen komen vaak te laat in actie. Wacht niet tot je lelijk valt of plots minder mobiel bent, maar denk tijdig over je toekomst na, zodat je veel veiliger kunt wonen én vaak nog comfortabeler ook.
 

Snel aanpassingen nodig?

Bij verminderde mobiliteit zijn al snel aanpassingen nodig zoals drempel­verlagers, handgrepen op het toilet en misschien zelfs wel een traplift. Maar denk ook aan een minder gladde badkamervloer of domotica. Of haal typische struikelblokken, zoals tapijtjes in de gang en slaapkamer weg. Dat maakt dat je nu al geniet van een comfortabeler en veiliger woning.

blijfactiefteam