Veilig op weg met de scootmobiel

De scootmobiel biedt een oplossing voor personen met mobiliteitsproblemen.

Dankzij Blijf Actief Mobiel kan je veilig op bad met je scootmobiel.

Een verantwoorde keuze maken voor jou en je jouw scootmobiel

Wie een scootmobiel wil aanschaffen staat voor een ingewikkelde beslissing. Welk type past het beste bij jou? Welke terugbetaling kan je mogelijk verwachten? De aankoop brengt een hoop vragen met zich mee, die niet allemaal even gemakkelijk te beantwoorden zijn. Bij het kiezen van de juiste elektrische scooter kijken we in eerste instantie naar het leefpatroon van de gebruiker, omdat dit veel bepaalt. Gaat het voertuig vooral binnen- of buitenshuis gebruikt worden? Wanneer de scootmobiel buiten gaat, betekent dit dan dat het uitstapje richting winkelcentrum gaat? Of trekt de toekomstige eigenaar ook graag de natuur in? Zo kunnen we bepalen of je best voor een exemplaar met drie, vier of vijf wielen gaat. Een scooter met drie wielen is zeer wendbaar en kan gemakkelijk korte bochten maken. Zo zijn ze ideaal voor gebruik binnenshuis, maar ook om naar de winkel te gaan. De driewieler zal wel makkelijker kantelen bij hogere snelheden. Daarom is een vier- of vijfwieler beter voor mensen die graag wat tempo maken en buitenshuis vertoeven. Ze bieden niet alleen meer grip, maar zijn ook een pak stabieler. Alle scootmobiels kunnen aangepast worden met accessoires op maat: extra ruggensteun, een houder voor wandelstok of paraplu.

Tegemoetkomingen en kosten

De aanschaf kan een serieuze hap uit je budget zijn. Gelukkig zijn er enkele tegemoetkomingen. Blijf Actief geeft je graag advies over welke tussenkomsten voor jou mogelijk zijn. Zo geven sommige gemeenten subsidies voor de aanschaf, de huur of herstelling van een scootmobiel. Er zijn veel verschillen per regio. Blijf Actief maakt je graag wegwijs.

De uitdaging van het besturen

Een elektrische scooter besturen kan een hele uitdaging zijn. Blijf Veilig Mobiel, de mobiele scootmobielschool,  beschikt over een uitgewerkt parcours, waarop je in alle rust en onder begeleiding kunt oefenen op dagelijkse manoeuvres. Van draaideuren tot stoepranden, van inparkeren tot korte bochten, alles komt aan bod. Test verschillende modellen om te ervaren welke scooter het beste bij jou past. Organisaties kunnen onze mobiele school huren. Particulieren kunnen zich inschrijven via onze website.

Wat zegt de wet?

Sinds 15 maart 2017 heeft de scootmobiel een officieel juridisch statuut. De overheid klasseert ze onder de voortbewegingstoestellen, en maakt een onderscheid tussen gemotoriseerd en niet-gemotoriseerd. Onder gemotoriseerd vallen o.a. de elektrische rolstoelen, segways en scootmobiels. Voorbeelden van niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen zijn skateboards, eenwielers en de klassieke rolstoel. Wie met een scootmobiel rijdt, wordt afhankelijk van de snelheid gelijkgesteld met een fietser of voetganger. Zo vallen gebruikers die op voetgangerssnelheid rijden onder dezelfde regels als voetgangers. Ze rijden niet alleen op het voetpad, maar hebben ook recht op voorrang aan een zebrapad. Wie sneller rijdt, valt onder de regels voor fietsers. Zo rijdt je op het fietspad of op de rijbaan. Bovendien moet je verplicht verlichting hebben, zowel een geel of wit licht vooraan als een rood licht achteraan. Als je op het voetpad rijdt, is verlichting niet verplicht, hoewel het aangeraden is om goed zichtbaar te zijn. Dit kan door een fluohesje over je stoel te hangen, maar ook door reflectoren aan te brengen.

Rijbewijzen, verzekeringen en inschrijvingen

Bestuurders van een scootmobiel hebben geen rijbewijs nodig, al oefenen ze wel best voordat ze het verkeer induiken. Onze Blijf Veilig Mobiel-school biedt hier een oplossing. Je bent verplicht om een verzekering voor motorvoertuigen af te sluiten. Bestuurders moeten ook hun groene kaart bij zich hebben als ze op pad gaan. Scootmobiels moeten niet geregistreerd worden en hebben geen kenteken nodig.

Goed onderhoud voor een lange levensduur

Moderne scootmobiels gaan mits goed onderhoud jaren mee. De belangrijkste tip: je elektrische scooter op tijd opladen. Trek de stekker niet uit voordat de oplaadcyclus voltooid is. Controleer regelmatig je bandenspanning. Hou het voertuig schoon, en parkeer het nooit op een vochtige of te koude plek. Meestal is een jaarlijkse onderhoudsbeurt bij de specialist voldoende voor het overige onderhoud.

Een scootmobiel ook iets voor jou?

Wil je een testrit maken met een scootmobiel? Check wanneer we in jouw buurt zijn. Bel 0800 95 700 voor meer info. Ben je lid van een organisatie? De mobiele school is ook te huur. Vraag vrijblijvend informatie aan.

blijfactiefteam