De verschillende soorten woonvormen.

Kiezen voor een kangoeroe of zorgwoning? Of toch verhuizen naar een groepswoning? Of heb je een woonzorgcentrum al overwogen … ?
Wat past het best bij jouw situatie?
Weet je ook niet wat er best bij jouw past? Zie jij ook door het bos de bomen niet meer? Welke soorten woonvormen bestaan er allemaal? In onderstaande blog zetten we alle soorten woonvormen eens even op een rijtje.
Overweeg je te bouwen? Ga voor een "meegroeiwoning".
Een meegroeiwoning is flexibel, zodat ze zich kan aanpassen aan haar bewoners en niet omgekeerd.
Hou rekening met het feit dat je op verschillende momenten in jouw leven ook verschillende verwachtingen en eisen stelt aan uw woning. Een meegroeiwoning is flexibel, zodat zodat ze zich kan aanpassen aan haar bewoners en niet omgekeerd. Een goeie tip die niet alleen interessant is voor senioren maar voor iedereen die een woning bouwt.
Dit zorgt ervoor dat je vanaf de start een groot wooncomfort heeft én dat je - als het later nodig is - snel belangrijke functies zoals koken, slapen en dagelijkse hygiëne op één niveau kunt organiseren: een woning voor nu, voor laten, voor iedereen. Het maakt bovendien levenslang wonen in eigen huis mogelijk.
Lees meer over tips over levenslang wonen en levensbestendig wonen in onze blogs.
Kangoeroe- of zorgwonen.
"Een woonvorm met 2 gezinnen onder één dak. Zo kunnen beide elkaar helpen."
Kangoeroe wonen is de overkoepelende term voor gemeenschappelijke woonvormen binnen een één - of meergezinswoning waarbij er een zorgrelatie bestaat.
Zorg wonen is het creëren van een kleinere woongelegenheid binnen een bestaande woning zodat maximaal twee oudere of hulpbehoevende personen kunnen inwonen. Om een zorgwoning te creëren moet de eigendom, of ten minste de blote eigendom van de hoofd- en de ondergeschikte wooneenheid aan dezelfde eigenaar toebehoren.
Lees alles over kangoeroewonen en zorg wonen en het verschil tussen kangoeroe- en zorgwonen in onze blogs.
Misschien overweeg je om bij je kinderen of een ander familielid te gaan wonen. Misschien kunnen zij mits wat aanpassingen mee in uw huidige - te grote - woning komen wonen. Kangoeroewonen komt meestal voor tussen mensen met een familiale band, al hoeft dat natuurlijk niet. Het is een woonvorm met twee gezinnen onder één dak die iedereen genoeg privacy geeft en toch voor verbondenheid en nabijheid zorgt.
Bij een kangoeroe- of zorgwoning beloven de partijen elkaar wederzijdse solidariteit. Oudere bewoners krijgen een aangepast woongedeelte op het - meestal - gelijkvloers of een vlot bereikbare verdieping, terwijl het jongere gezin zijn intrek neemt in een ander deel van de woning. Zo kunnen beide elkaar helpen.
Natuurlijk zijn er praktisch, juridisch en fiscaal heel wat dingen waaraan je moet denken als je wilt verhuizen naar een kangoeroe- of zorgwoning.
Lees onze blog over meer info over de praktische, juridische en fiscale kant van kangoeroe- en zorgwonen.
Praktische of administratieve hulp nodig bij een verhuis?
Ontdek wat Blijf Actief voor jou kan betekenen.
Groepswonen.
"Genieten van privacy maar ook van sociale contacten via gemeenschappelijke ruimtes."
Zie je het wel zitten om met een aantal andere senioren enkele vertrekken te delen, terwijl je ook een eigen plek hebt waar je kan genieten van je privacy? Dan is groepswonen misschien wel iets voor jou. In een groepswoning maken bewoners samen gebruik van van bijvoorbeeld de woonkamer of de tuin, terwijl iedereen ook een eigen kamer of flat heeft.
Clusterwonen is een vorm van kleinschalig groepswonen met zorg en aandacht voor de bewoners. Binnen de woning of in de directe nabijheid zijn er naast de private woonruimten ook gemeenschappelijke ruimten waar 24 uur op 24 iemand aanwezig is die de bewoners kan bijstaan indien nodig.
Bekijk ook onze blog over Clusterwonen.
Service flat.
"Zelfstandig wonen, met alle hulp vlakbij mocht je die nodig hebben".
Misschien wordt het huis te groot en vraagt het te veel onderhoud of wil je liever een appartement met alles bij de hand. Het zijn maar enkele van de redenen die mensen aangeven om te kiezen voor een service flat.
In een serviceflat (of assistentie woning) woon je zelfstandig, met alle hulp vlakbij mocht je die nodig hebben. In het dienstencentrum kan je beroep doen op allerlei handige diensten: warme maaltijden, thuisdiensten, wellness, activiteiten, administratie, …
De flats zelf zijn helemaal ingericht voor senioren. Of het nu om een grotere flat of een kleinere studio gaat, alle flats beschikken over modern comfort zodat je er lang zelfstandig kunt wonen.
Een serviceflat kan je niet alleen huren, op nieuwbouwlocaties kan je ook serviceflats kopen met een woonrechtcertificaat. Er zijn zowel flats op de private markt te huur en te koop, en van de overheidsinstellingen.
Een Zorgflat.
"Een eigen appartement samen met jouw partner, én het voordeel van alle diensten van het woonzorgcentrum."
Een zorgflat bevindt zich vlak naast een woonzorgcentrum. Je woont samen met je partner of een familielid in jouw eigen appartement én je kan rekenen op alle diensten van het woonzorgcentrum.
Je kan in een zorgflat wonen als jezelf of jouw partner/familielid zorgbehoevend is en jullie niet langer voor elkaar kunnen zorgen, maar toch graag samen blijven wonen. Er is 24 uur op 24 ondersteuning en verzorging, terwijl je toch in jouw eigen appartement woont.
De flat bestaat uit een woonkamer, slaapkamer, toilet, douche, een compacte keuken en een bergruimte. Er is meestal ook een aparte ingang voor het zorgpersoon.
Een Woonzorgcentrum.
"De medewerkers van het rusthuis doen er alles aan om je elke dag opnieuw een prettig thuisgevoel te geven."
Wanneer alleen wonen niet meer lukt, wordt je in een woonzorgcentrum omringd met de beste zorg. Niemand vertrekt graag uit zijn eigen woning, maar de medewerkers doen er alles aan om je elke dag opnieuw een prettig thuisgevoel te geven. In elk woonzorgcentrum is er ook een restaurant voorzien waar je dagelijks 3 gezonde maaltijden kan verkrijgen. Er zijn ook altijd activiteiten waar je vrijblijvend aan kan deelnemen.
Dagverzorgingscentrum.
"Overdag goed omringd, s avonds in eigen bed."
Heb je wat extra zorg nodig bij jouw dagelijkse routine? Nu en dan, of elke dag? Dan kan je geholpen worden in dagverzorgingscentra. Overdag ga je er naartoe voor verzorging, gezelschap en een middagmaal, s avonds slaap je thuis in je eigen bed.
In een dagverzorgingscentrum krijg je hulp bij praktische zaken, zoals bijvoorbeeld bij het eten. Ook kan je er terecht voor verpleegkundige zorg en activiteiten en uitjes.
Bovendien kan je er gebruik maken van allerlei diensten en verzorgingen. Sommige zijn inbegrepen in de dagprijs zoals kinesitherapie. Wanneer je bijvoorbeeld naar de kapper of pedicure wilt, dan betaal je apart.
Je kan er dagelijks terecht, jij beslist zelf hoe vaak en wanneer je komt. Er bestaat ook een vervoersdienst die je heen en terug kan brengen, als je dat zou willen, en er komt ook huishoudhulp je helpen met opstaan, gaan slapen, boodschappen en koken.
Enkel tijdelijk extra zorg nodig?
Er bestaan ook oplossingen voor wanneer je maar voor een tijdje extra zorg nodig hebt. Bijvoorbeeld na een verblijf in een ziekenhuis. Hiervoor bestaan nachtzorg en kortverblijf formules.
Een kortverblijf in een woonzorgcentrum kan ook een comfortabel alternatief zijn om een vakantie- of ziekteperiode van de mantelzorgers te overbruggen, om jouw familieleden een korte periode van rust te geven of hen extra te ondersteunen. Een kortverblijf kan voor vanaf één nacht tot maximum 90 dagen per jaar, waarvan maximum 60 dagen aaneensluitend. Je verblijft in een eenpersoonskamer en kan beroep doen op alle verzorging en dienstverlening van een woonzorgcentrum.
Ook wanneer je huis bijvoorbeeld verbouwd zou worden door Blijf Actief Woningaanpassingen en je dus tijdelijk zonder badkamer zou zitten, kan je voor een korte periode in een woonzorgcentrum terecht.