Hoe het best je toilet inrichten voor rolstoelgebruikers?

De richtlijnen naar een perfect aangepaste ruimte voor personen met een beperking

Een sanitaire ruimte voor personen met een beperking zijn pas sanitaire ruimtes voor personen met een beperking wanneer ze aan een aantal voorwaarden voldoen.

Een toilet aangepast aan rolstoelgebruikers of personen met een beperking is een toilet dat zodanig aangepast is dat personen met een lichamelijke beperking er zonder hulp van derden gebruik van kunnen maken. 

Wat is er allemaal aanwezig in een aangepast toilet?

 • Een aangepast toilet. 
  • Dit toilet hangt hoger dan een standaard toilet
  • Ook is het verlengd. Zodanig de personen in een rolstoel er gemakkelijker op kunnen gaan zitten. 
 • Handgrepen aan beide kanten zijn hier ook noodzakelijk. Je kan kiezen voor een vaste handgreep wanneer het toilet naast een muur hangt, en een opklapbare handgreep langs de andere kant.
 • Een toiletrolhouder die te bereiken vanuit een zittende positie op het toilet.
 • Een aangepaste wastafel. 
  • Deze wastafel is onderrijdbaar en groter dan een standaard wastafel.
  • Ook de spiegel hangt lager of is kantelbaar.
 • Een noodknop is aangewezen.
 • Ergonomische en gemakkelijk te sluiten deur. 

De inrichting van een aangepast toilet

De kleinste maten van een aangepaste toiletruimte zijn 165 cm x 220 cm. Dit is het minimum om een bruikbaar aangepast toilet te kunnen realiseren. Het is nodig om een draaicirkel te voorzien van 150cm bij een gesloten deur.

Plaats onder het toilet en wastafel.

De mogelijkheid om met de voeten (en/of voetsteunen) of met de benen (vanuit zitpositie in een rolstoel) onder de toiletpot en de wastafel door te kunnen rijden bepalen mee de bruikbaarheid van een aangepast toilet. Ook voor het planmatig bepalen van de ligging van de vrije draairuimte aan de toiletpot en de wastafel is dit van belang.

"Onderrijdbaar"

Dit wil zeggen dat men vanuit zittende positie, dus met de volledige benen, onder een object kan doorrijden of plaats kan nemen. Hiervoor is een vrije ruimte met een diepte van min. 60 cm, een hoogte van min. 70 cm en een vrije breedte van min. 90 cm nodig.

Noodknop, zorg domotica systeem

Wanneer er iets mis gaat bij het zelfstandig naar toilet gaan voor personen met een beperking, is het handig dat er een noodknop aanwezig is. Ook een automatische deuropener kan hier handig zijn. Er bestaan verschillende zorgdomotica systemen die hierbij kunnen helpen

Meer info of vragen?

Contacteer ons gratis via 0800/95 700 of via info@blijfactief.be

blijfactiefteam