10 doe-het-zelf tips in woningaanpassingen en hulpmiddelen.

Eenvoudige woon aanpassingen

Leef langer in eigen huis

Een woning aan passen kan soms met heel eenvoudige oplossingen. Eenvoudige ingrepen kunnen jouw levenskwaliteit drastisch verhogen. Je bespaart zo de aankoop van veelal dure hulpmiddelen of de opstart van een uitgebreide woningaanpassing.
We geven hier alvast een paar tips die u zelf kan uitvoeren:
 

  • Haal losliggende matten / tapijten weg. Dit verkleint de kans op vallen. 
  • Zorg voor voldoende (opberg)ruimte voor spullen. Denk aan planken en haken, waarbij het belangrijk is dat deze op een voor jou comfortabele hoogte worden geplaatst. Plaats spullen die je het meest gebruikt binnen handbereik (verplaats van boven naar beneden) en op een voor jou goed bereikbare hoogte. 
  • Gebruik een verlengsnoer  om het stroomtoevoerpunt op een voor jou goed bereikbare plek te brengen. 
  • Gebruik een timer voor lampen, zodat je geen schakelaars hoeft in te drukken (en niet hoeft te reiken naar lastig bereikbare plekken). Een lamp die via een bewegingsdetector aan gaat is ook een mogelijkheid, bijvoorbeeld in het toilet. Gebruik eventueel ook klik aan/klik uit afstandsbedieningen van de doe-het-zelf zaak. Lees ook onze blogs over zorgdomotica voor meer informatie.
  • Overweeg gordijnen of zonneschermen die je gemakkelijk vanaf één plek kunt bedienen (lamellen bijvoorbeeld). Er zijn ook gordijnen en zonneschermen die je met één druk op de knop kunt openen en sluiten. 
  • Zorg voor een vloer die voor jou prettig is (niet te glad of te stroef). Meer weten over anti-slip waarden? Lees hier meer
  • Woon je in een huis met meerdere verdiepingen, veroorloof je dan, indien mogelijk, de luxe van dubbele gebruiksartikelen, zoals spiegels, stofzuigers of verzorgingsartikelen. Je hoeft dan niet telkens naar boven voor een handeling en zo vermijd je een dure woningaanpassing of aankoop van dure hulpmiddelen. 
  • Wanneer je meubels op wieltjes plaatst, kan je de meubels makkelijker verplaatsen wanneer dit nodig mocht zijn om meer ruimte te creëren.

 

Belangrijke structurele aanpassingen, zoals trapliften, inloopdouches enz.. zijn niet altijd eenvoudig door jezelf of door een klusjesman te realiseren. Bespreek de ideeën die je opdoet daarom met iemand die ervaring heeft op het gebied van woningaanpassingen.

Omdat met het realiseren van deze aanpassingen ook vaak grotere bedragen gemoeid zijn, is het de moeite waard om je vooraf te informeren naar eventuele premies en subsidies en de grootte van de mogelijke eigen bijdrage.Te complex allemaal voor jou? We begrijpen het. Gegroeid vanuit een netwerk van ervaringsdeskundigen kan Blijf Actief u helpen in advies en uitvoering van uw woningaanpassing. Contacteer ons gratis en vrijblijvend.

Blijf Actief

Onze naam is onze missie

Jouw gemoedsrust, vrijheid en comfort behouden of terugwinnen via woningaanpassingen, hulpmiddelen en plus services van A tot Z.

blijfactiefteam