Aangepast wonen

Jouw huis, jouw thuis
Een veilige aangepaste badkamer.
De badkamer wordt dagelijks gebruikt en is een plek waar het risico op vallen door gladheid groot is. Door eenvoudige veranderingen verhoogt je het comfort en de veiligheid van uw badkamer aanzienlijk. De badkamer is een risicovolle plek om te vallen door gladheid.
Probleem punten in een badkamer voor personen met een beperking of ouderen:
- Hoogteverschillen, drempels tussen de vloer en de douchebak.
- Moeilijk te regelen kranen, waardoor het instellen van de juiste watertemperatuur lastig is.
- Een te kleine badkamer voor rolstoel- of rollator gebruikers
- Een gladde vloer.
- Het ontbreken van de mogelijkheid om te zitten onder de douche.
- Douchen in het bad.
Oplossingen voor een aangepaste badkamer:
- Werk drempels weg in de badkamer. Vervang je bad door een douche, een drempelloze douche voor verhoogde veiligheid.
- Indien mogelijk laat je genoeg ruimte in de badkamer voor een rolstoel of rollator. Maak je badkamer toegankelijk.
- Wanneer je minder kracht in uw handen heeft, kan je baat hebben bij een ‘eengreeps’ mengkraan met verlengde hendel of automatische kraan. Met één hand draai je de kraan open en stel je hem in op de gewenste temperatuur.
- Met een thermostaatkraan stel je in een handomdraai een constante watertemperatuur in. Dit verhoogt het comfort en kan verbranding voorkomen.
- Een doucheruimte van minimaal 90 x 90 cm geeft voldoende ruimte om te bewegen. Zorg voor een stroeve vloer door antisliptegels of etsing/ coating van de bestaande vloer. Matten met zuignappen die niet goed worden schoongehouden worden glad, en blijken in de praktijk onbetrouwbaar.
- De hoogte van de douchekop is instelbaar op een glijstang tussen de 95 en 210 cm boven de vloer. Dan is zittend en staand douchen mogelijk. Er bestaan klapbare en ‘halve’ douchedeuren. Die bieden meer ruimte om te manoeuvreren.
- Een douchezitje, maar ook een douchestoel/-kruk op (verstelbare) poten biedt uitkomst. Plaats een douchezitje minimaal 20 tot 30 cm uit de hoek.
- Zorg voor houvast in de douchecabine en het bad. Er zijn prachtige beugels en handgrepen te verkrijgen. Let op dat de ondergrond waarop de beugel wordt geplaatst stevig is.
Een veilige aangepaste keuken.
De mogelijkheden van keukeninrichting zijn enorm. Wanneer je plannen maakt voor een renovatie of het vernieuwen van de keuken, denk dan ook aan zaken die bijdragen aan het gemak en jouw veiligheid wanneer je ouder wordt. Zo’n investering moet natuurlijk nog jaren mee kunnen!
Probleem punten in een keuken voor personen met een beperking of ouderen:
- De keuken is niet slim ingedeeld, waardoor je veel moet lopen.
- De keuken is te klein voor doorgang van een rollator of rolstoel.
- Te weinig stopcontacten.
- Geen goede verlichting op werkblad en kooktoestel.
- De inhoud van kastjes, koelkast en vaatwasser is moeilijk bereikbaar.
Oplossingen voor een aangepaste keuken:
- Geen grote drempels tussen de keuken en aangrenzende ruimtes. Maak je keuken toegankelijk.
- Kooktoestel en een aangepaste spoelbak of ondiepe spoelbak liggen in één lijn met daartussen minimaal 90 cm werkblad, minimaal zes stopcontacten om losse snoeren te voorkomen.
- Een inductiekookplaat werkt met een magnetisch veld. Dit zorgt voor een zeer snelle verwarming van de pan en als de pan verwijderd is, stopt het verwarmingsproces. Je kunt dus nooit onbedoeld brand veroorzaken.
- Veel lades of eventueel op de planken geplaatste korflades. Apothekerskasten maken de inhoud van kasten goed bereikbaar.
- Een werkblad of kasten die in hoogte verstelbaar zijn kunnen helpen bij de toegankelijkheid en gebruiksgemak van je keuken. Beter bekent als een hoog/laag keukensysteem.
- Koelkast en vaatwasser kunnen op een (stevige) verhoging worden geplaatst, evenals wasmachine en wasdroger, dat scheelt veel bukken.
- Een thermostaatkraan of een kraan met een begrenzer zodat verbranding wordt voorkomen.
Een veilig aangepast toilet.
Ook een toilet kan je goed aanpassen zodat je het veilig kunt blijven gebruiken.
Probleem punten in het toilet voor personen met een beperking of ouderen:
Een toilet aanpassen in een bestaande woning heeft beperkingen vanwege de afmetingen. Idealiter is een toiletruimte 1.65 meter breed en 2.20 lang, maar zo ruim zijn de meeste toiletten niet. Uiteraard zijn er wel verschillende oplossingen om het gebruik van uw huidige toilet in elk geval veiliger te maken zonder dat je meteen een nieuwe toiletruimte hoeft te bouwen.
- Een te hoog of te laag toilet. Let op: een hoog toilet is alleen een oplossing voor lange mensen. Vaak zijn beugels een betere oplossing voor het gaan staan en zitten.
- Ontbreken van houvast. (Houvast zoeken bij een fonteintje is af te raden. Op den duur zal het losraken van de muur.)
- Het toilet is te klein.
Oplossingen voor een aangepaste keuken:
De hoogte van de toiletpot is afhankelijk van uw eigen lengte; neem niet automatisch een verhoogd toilet. Een te hoog toilet kan obstipatie (verstopping) veroorzaken: bij een toiletpot op de juiste hoogte staan uw voeten plat op de vloer. In veel gevallen kan een probleem bij het opstaan en gaan zitten op het toilet opgelost worden met een eenvoudige beugel aan de muur of met twee armsteunen naast het toilet, die minder belastend zijn voor de schouders. Een automatisch douche toilet kan ook een oplossing bieden voor ouderen en personen met een beperking of mobiliteit problemen.
Tips bij verbouwing van het toilet
Deurbreedte is 90 cm of breder en de drempel is maximaal 2 cm. Deur draait naar buiten open, dit scheelt ruimte in het toilet. Oppervlakte van het toilet - indien mogelijk minimaal 90 x 120 cm. Toiletpot is gemonteerd op de korte wand. Het toilet is bij voorkeur zwevend gemonteerd. Het toilet is nastelbaar, dat betekent dat de hoogte later aangepast kan worden. Lees meer over de ideale inrichting van een aangepast toilet.
Oplossingen voor het toilet op de slaapverdieping
Wanneer uw badkamer voldoende groot is, kan je een toilet laten plaatsen. Indien het realiseren van een afvoer lastig is, kan je kiezen voor een toilet met afvoer op de wastafelafvoer. Als alternatief kan je ruimte maken in een van de slaapkamers. Desnoods plaats je een toiletstoel boven.
Een veilige "aangepaste" trap.
Een levensloopbestendige trap bestaat niet, maar je kunt een trap wel zo maken dat je deze veiliger kunt gebruiken.
Probleem punten van een trap voor personen met een beperking of ouderen:
De meeste ongevallen in huis gebeuren op de trap. Door een val van de trap kan je ernstig letsel oplopen. Een levensloopbestendige trap bestaat niet, maar je kunt een trap wel zo maken dat je deze veiliger kunt gebruiken. Belangrijk: Ouderen moeten ‘s nachts meestal vaker naar het toilet. Zorg ervoor dat je hiervoor niet de trap af hoeft.
- De trap is steil.
- De treden zijn glad, ongelijk of te hoog.
- Een loper maakt de treden te ondiep voor uw voeten.
- De lichtschakelaar zit op een onhandige plaats of de verlichting is onvoldoende sterk.
- Er is geen, of maar één leuning.
- Er liggen scherpe aluminium strips op de treden.
Oplossingen voor een aangepaste keuken:
- Kies bij voorkeur voor stootborden, dus een dichte trap. De voeten kunnen dan niet doorschieten.
- Op een trap met te hoge treden kan je voor 'easy steppers' opteren.
- De trap heeft stroeve treden. Let op: te stroef is ook gevaarlijk, dit leidt ook tot struikelen.
- Pas laagpolige vloerbedekking toe wanneer je kiest voor vloerbedekking op de trap. Deze verlagen de kans op vallen.
- De traptreden en het trapgat moeten goed verlicht zijn.
- Traptredeverlichting kan je onder de trede of aan de zijkant aanbrengen door middel van plakstrips of kleine spotjes.
- Zorg dat de verlichting indirect is zodat je niet verblind wordt.
- Plaats twee stevige leuningen aan weerszijden van de trap. Je kan soms ook een beugel plaatsen in plaats een leuning. Op de binnenzijde van de trap, de spil, kan je een beugel met een knik plaatsen: een trapspilbeugel. De leuningen vormen ook een oriëntatiepunt voor begin en einde. Maak ze daarom goed zichtbaar.
- Plaats een traplift.
- Vervang de trap door een lift.
Een veilige aangepaste woonkamer.
Prettig en veilig in jouw eigen woonkamer. Er is geen ruimte in huis die zo vaak wordt aangepast en verbouwd als een woonkamer.
Probleem punten van een woonkamer voor personen met een beperking of ouderen:
Eigenlijk houden we daarbij nooit rekening met situaties waarin we fysiek minder krachtig zijn. Denk je hier wel aan, dan profiteer je daar later van. Heb je bijvoorbeeld weleens nagedacht over de mogelijkheid om later beneden te gaan slapen? Kan er een slaapkamer en douche dichtbij jouw woonkamer gerealiseerd worden? De verbouw of nieuwbouw van jouw huis is een perfecte gelegenheid om hier alvast over na te denken.
- Moeilijk openen van ramen.
- De woonkamer staat te vol.
- De gordijnen kunnen moeilijk open en dicht worden gedaan.
- Huistemperatuur is lastig te regelen.
- Te weinig opbergruimte in de woonkamer.
- Stopcontacten of snoerschakelaars zijn lastig te bereiken.
Oplossingen voor een aangepaste woonkamer:
- Met minder meubilair in de woonkamer wordt uw woonkamer prettiger en veiliger in gebruik. Maak je woonkamer toegankelijk.
- Loopruimtes zijn bij voorkeur 90 cm breed.
- Met een afstandsbediening of een timer kunnen lampjes of apparatuur met één druk op de knop worden in- en uitgeschakeld. Lees meer over zorgdomotica.
- Met afstandsbediening op de gordijnen kan je gordijnen makkelijk open en dichtdoen. Lees meer over zorg domotica.
- Plaats een elektrische raamopener met afstandsbediening.
- Als het raam op een moeilijk bereikbare plaats zit, hoef je niet te reiken.
- Met een (video-) intercom kan je horen (en zien) wie er voor de deur staat: je weet wie je binnen laat.
Meer info of vragen?
Gerelateerde artikels
Koning Filip was louter enthousiast over Blijf Actief: "Blijf Actief is een mooi voorbeeld van sociale ondernemerschap". Lees hier het artikel.
Mobiele wooneenheid, mobiel bijgebouw of mobiele zorgwoning, ... Het zijn allemaal benamingen voor modulair wonen. Maar wat is dat nu precies?
We wegen de kost af van een woningaanpassing van je bestaande woning tegen een verhuis naar een woonzorgcentrum of service flat.
Naarmate je ouder wordt kan het moeilijker worden om in je eigen huis, zoals die nu is, te blijven wonen. Welke soorten woonvormen bestaan er allemaal
Frequently Asked Questions over zorgwoningen: de antwoorden op al jouw vragen over zorg wonen.
Alle informatie die je nodig hebt over zorgwonen.