Aangepaste wastafel: 7 tips bij de keuze voor personen met een beperking

Waarop moet je letten bij de aankoop van een wastafel voor personen met een beperking?

Dankzij onderstaande tips kies je de aangepaste wastafel op maat die bij jou en je beperking passen.

Tip 1: Het kiezen van het type aangepaste wastafel.

Aan welk type wastafel geeft u de voorkeur ? Kiest u voor een vrijstaand model of ziet u de wastafel liever ingewerkt in een tablet ?

Een ingewerkte wastafel zorgt voor meer afzetvlak waardoor er meer spullen binnen handbereik kunnen geplaatst worden. Een vrijstaand model biedt meerdere mogelijkheden qua vorm. Vrijstaande modellen kunnen ook wel voorzien zijn van voldoende afzetvlak.

Tip 2: Kiezen voor een in hoogte verstelbaar model of aangepaste hoogte?

Indien de aangepaste wastafel door meerdere personen moet worden gebruikt (bv. één iemand vanuit de rolwagen en één iemand rechtstaand), dan kan de keuze gemaakt worden om een in hoogte verstelbare wastafel te plaatsen. Je kan ook 2 wastafels of verschillende hoogte plaatsen.

Tip 3: Denk na over de vorm van de wastafel.

Indien er specifieke noden zijn, kan hiermee rekening gehouden worden door naar de vorm van de wastafel te gaan kijken. Een wastafel met een holle vorm zorgt bv. voor voldoende voorarm steun, dicht tegen de wastafel kunnen plaatsnemen,…

Bekijk onze realisaties

Neem een kijkje in onze galerij van gerealiseerde projecten en laat je inspireren.

Tip 4: Plaats grepen aan je wastafel voor meer steun.

Heb je wat meer steun nodig, plaats dan handgrepen aan weerszijden van de wastafel. Dit kunnen vaste of opklapbare grepen zijn. Aan die grepen kan je je stevig vasthouden bij het zich optrekken aan de wastafel of bij het gaan zitten.

Er bestaan tevens wastafels waar je steun kan nemen aan de geïntegreerde grepen.

Tip 5: Kies voor voldoende diepte.

Indien de wastafel zittend wordt gebruikt, bv. wanneer iemand gebruik maakt van een rolwagen, zorg dan dat er voldoende diep kan gereden zodat er voldoende beenruimte ontstaat. Met andere woorden, zorg je ervoor dat de wastafel perfect onderrijdbaar is.

Tip 6: Zie jezelf in de spiegel !

Vaak hangt de spiegel boven de wastafel zo hoog dat mensen die zorg nodig hebben er geen gebruik kunnen van maken. Wanneer er zittend gebruik gemaakt wordt van de wastafel, dien je jezelf te kunnen zien in de spiegel.

Meestal wordt dit opgelost door een spiegel te kiezen die doorloopt tot 10 cm boven de wastafel. Vaak wordt de spiegel eveneens gekipt, waardoor de zichtbaarheid vanuit zit verhoogd.

Indien er gekozen wordt voor een spiegelkast, wordt deze iets lager geplaatst, eronder wordt er nog een spiegel voorzien.

Een aangepaste kipspiegel is ook verkrijgbaar.

Tip 7: Kies voor het juiste kraanwerk.

Afhankelijk van de mogelijkheden van de gebruiker, kiezen we voor :

Vooral het bedienen van de afvoer dient vooraf doordacht te zijn :

  • Manueel te bedienen stop, in en uittrekken (standaard)

  • Pop-up afvoerplug : met een korte tik op de afvoerplug, springt deze open of duw je hem dicht

  • Ter hoogte van het kraanwerk zelf (meestal achteraan), voor personen met verminderde handfunctie en beperkte reikmogelijkheden niet aan te raden. 

Meer info of vragen?

Contacteer ons via info@blijfactief.be

blijfactiefteam