Aangepaste wastafels kunnen ook mooi zijn

Een wastafel voor rolstoelgebruikers

We spreken over een aangepaste wastafel wanneer deze vrij is aan de onderzijde en/of wanneer ze op aangepaste hoogte staat voor een rolstoelgebruiker. De wastafel is voorzien van een plaatsbesparende sifon en is minder diep dan een reguliere wastafel. Op die manier wordt de wastafel onderrijdbaar en kan deze zittend worden gebruikt. Indien er extra steun nodig is bij het gaan zitten of het terug rechtopstaan aan de wastafel, kunnen er aan weerszijden van de wastafel handgrepen voorzien worden. Een aangepaste wastafel is vaak ook voorzien van ergonomisch kraanwerk en een aangepaste spiegel of kantelspiegel.

Soorten wastafels voor personen met een beperking

Op heden is er een grote keuze in soorten aangepaste wastafels : vrijstaande modellen, wastafels met afzetvlak, ergonomische modellen, ingewerkte wastafels, in hoogte verstelbare wastafels,....
Een wastafel met afzetvlak of ingebouwd in een tablet biedt meer ruimte om kleine benodigdheden binnen handbereik te kunnen plaatsen. Een ergonomisch model biedt de mogelijkheid om dicht tegen de wastafel aan te kunnen leunen met voorarmsteun op de wastafel. Op die manier wordt de kraan beter bereikbaar.
Sommige wastafels worden voorzien van geïntegreerde handgrepen. Belangrijk hierbij te vermelden is dat hiervoor een extra stevige bevestiging vereist is. Indien opgemerkt wordt dat steunname bij het gaan zitten en terug rechtopstaan essentiel is, worden best aan weerszijden extra handgrepen voorzien.
Wanneer er sprake is van wisselend gebruik (bvb residentiële zorg) wordt vaak gekozen voor een hoog-laag wastafel. Op die manier kan de wastafel aangepast worden aan de juiste hoogte voor de persoon in kwestie. Of een wastafel in 2 niveau's.

Plaatsing van de lavabo

Om voldoende beenruimte te creëren is de wastafel bij voorkeur 60 cm diep (voorzijde tot achterzijde wand) en ongeveer 60 cm breed.
De afstand tussen de vloer en de onderzijde van de wastafel bedraagt 70 cm. Let wel, deze standaardafmetingen kunnen wijzigen afhankelijk van de grootte van de persoon, het type rolwagen waarmee de persoon zich verplaatst,...
De as van de wastafel dient minstens 50 à 55 cm uit de hoek geplaatst te worden voor een goede opstelmogelijkheid en bruikbaarheid.
Indien hulp door derden nodig is bij het zich wassen aan de wastafel, voorziet men daar best de nodige ruimte voor. Belangrijk hierbij is te bepalen aan welke zijde de zorg verleend wordt. Aan die zijde zorgt men voor 65 cm vrije ruimte.

Afwerking van je aangepaste badkamer

Bij de afwerking van de aangepaste wastafel dienen we extra aandacht te hebben voor :
extra stevige bevestiging
het goed bereikbaar en bedienbaar plaatsen van het kraanwerk
Dit is echter afhankelijk van de motorische mogelijkheden van de persoon.
Een kraan met verlengde hendel zorgt sowieso voor een betere bereikbaarheid. Electronisch kraanwerk kan eveneens een goed alternatief zijn indien er sprake is van verminderde handfunctie.
Een handdoekrekje wordt bij voorkeur aan de zijkant van de wastafel geplaatst.
De spiegel wordt voorzien boven de wastafel, rekening houdend met zittend gebruik. De onderzijde van de spiegel wordt geplaatst op 90cm boven de vloer.  Hij loopt minstens door tot 200cm boven de vloer, zodat hij ook voor gebruikers in staande positie bruikbaar is.
Er zijn eveneens kantelspiegels beschikbaar. Deze worden gekanteld zodat de persoon in zit zicht heeft op zichzelf.
Indien de ruimte het toelaat kan er extra opbergruimte voorzien worden naast de wastafel. Meestal wordt er een kolomkastje voorzien.
Indien extra steun nodig is bij het gaan zitten en terug recht opstaan aan de wastafel, wordt de wastafel voorzien van één of twee extra handgrepen.


Bekijk onze realisaties en laat je inspireren. Een aangepaste badkamer met aangepaste wastafels worden samen met Blijf Actief steeds verwezenlijkt samen met een ervaren ergo-specialist. Samen met jou kiezen we de beste gepersonaliseerde oplossing. Benieuwd naar onze werkwijze? lees er alles over of contacteer ons ook gratis en vrijblijvend voor meer informatie.

Blijf Actief

Onze naam is onze missie

Jouw gemoedsrust, vrijheid en comfort behouden of terugwinnen via woningaanpassingen, hulpmiddelen en plus services van A tot Z.

blijfactiefteam