Behouden van de zelfstandigheid met een rollator 

De rollator: zelfstandigheid behouden.

Is een rollator iets voor mij?

Ben je minder mobiel, bijvoorbeeld door: een val, evenwichtsprobleem of aandoening? Een rollator kan je helpen jouw zelfstandigheid te behouden en vallen voorkomen. Je kan er even op uitrusten en eventueel de boodschappen mee dragen.

Het is belangrijk dat je een rollator aanschaft die aan jouw behoeften voldoet. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, denk daarbij aan drie- of vierwiels, standaard of lichtgewicht en wel of niet opvouwbare exemplaren. Blijf Actief lijst de verschillen voor je op.

Een rollator is een relatief jong product, maar toch in korte tijd behoorlijk ontwikkeld omdat de vraag ernaar zeer groot is. Tegenwoordig is het niet meer uit het dagelijkse straatbeeld weg te denken en is deze volledig maatschappelijk geaccepteerd.

Soorten rollators 

We kunnen rollators in een aantal groepen indelen. Rollators zijn ontstaan uit een behoefte van verschillende mensen. Iedereen heeft verschillende behoeften, vandaar ook het brede gamma aan rollators.
Om zo veilig mogelijk te lopen is het van groot belang dat u een rollator heeft welke exact is afgestemd op uw fysieke toestand en lichaamslengte. Vrijwel alle rollators zijn in hoogte verstelbaar en bruikbaar voor mensen van 1,5m - 2,0m.

  • Binnen gebruik rollator
  • Buiten gebruik rollator
  • Reguliere rollator 
  • Lichtgewicht rollator
  • XXL rollator
  • Rollator-rolstoel

Vele modellen combineren 2 of meer verschillende soorten. Zo kan je perfect een lichtgewicht rollator-rolstoel aankopen.

Voor het aankopen van een rollator, informeer je best wel even of het een CE keuringslabel draagt. Het CE keuringslabel betekent dat alle rollators zijn gebouwd volgens de regelgeving van de Europese Unie en daarmee ook als veilig worden aangemerkt.

Een binnen rollator 

Een binnen rollator heeft aanzienlijk kleinere en smallere wielen ten opzichte van een buiten rollator wat hem een stuk wendbaarder maakt. Daarnaast zijn rollators voor binnenshuis vaak compact en (zeer) licht van gewicht.

Een binnen rollator heeft naast kleinere wielen ook vaak een iets kleiner formaat. Doordat de rollator wat kleiner is manoeuvreer je makkelijker door jouw woonkamer naar de keuken en hoef je minder snel aanpassingen aan te brengen in jouw huis om deze 'rollator vriendelijk' te maken
 

Een buiten rollator

Een buiten rollator heeft aanzienlijk grotere wielen vergeleken met de binnen rollator. Grotere wielen zorgen voor meer stabiliteit. Je zal buitenshuis op veel meer obstakels stuiten, denk aan stoepen, ongelijk liggende stoeptegels en onverharde paden. Dankzij de grotere wielen biedt de rollator ook in deze situaties veel comfort en stabiliteit. Daarnaast is een buiten rollator ook vaak voorzien van reflectoren waardoor je ook in het donker duidelijk zichtbaar bent.

Een buiten rollator binnen gebruiken kan. Als de woonsituatie het toelaat. Een binnen rollator buiten gebruiken kan niet. Dit komt voornamelijk vanwege de bouwconstructie. 

Een reguliere rollator

De reguliere rollator is vrijwel altijd gemaakt van staal. Deze rollators zijn een stuk zwaarder vergeleken met de lichtgewicht rollators. Een reguliere rollator weegt gemiddeld 11 kg, terwijl een lichtgewicht rollator meestal rond de 7 kg weegt. Een reguliere rollator is vergeleken met een lichtgewicht rollator een stuk voordeliger geprijsd. Indien je nog een goede fysieke conditie hebt en geen problemen hebt met een zwaardere rollator is een stalen rollator waarschijnlijk een goede keuze voor jou.

De Lichtgewicht rollator

Zoals de naam al zegt, zijn lichtgewicht rollators een stuk lichter vergeleken met de reguliere modellen. Het grote voordeel van een lichtgewicht rollator is dat deze veel wendbaarder zijn en je het gemakkelijk kunt optillen om hem bijvoorbeeld in de auto te leggen. Ook stap je met een lichtgewicht rollator een stuk makkelijker een stoepje op.

Een lichtgewicht rollator is vergeleken met de reguliere modellen wel iets duurder in de aanschaf, maar dit betaald zich zeker terug in het gebruikersgemak- en comfort.

De XXL rollator

Indien je boven het maximale gebruikersgewicht weegt (+/- 160 kg) kom je in aanmerking voor een XXL rollator. Deze rollators zijn extra stevig uitgevoerd en zijn vaak wat breder dan de reguliere modellen om zo toch de gewenste stabiliteit te kunnen garanderen.

De rollator rolstoel

Indien je boven het maximale gebruikersgewicht weegt (+/- 160 kg) kom je in aanmerking voor een XXL rollator. Deze rollators zijn extra stevig uitgevoerd en zijn vaak wat breder dan de reguliere modellen om zo toch de gewenste stabiliteit te kunnen garanderen.

 

 

blijfactiefteam