De draaicirkel van je rolstoel

Wat is de draaicirkel van je rolstoel?

En waarom er rekening mee houden?

In een efficiënte keuken gebeurt veel meer dan alleen eten koken. Het is een plaats waar mensen bij elkaar komen. Als de gebruiker hulp nodig heeft, is het ook een werkplek voor familie en hulpverleners. Iedereen, gehandicapt of niet, moet zich er in gelijke mate thuis kunnen voelen. Een efficiënte keuken die voorziet in de behoeften van iedereen kan alleen worden ontwikkeld wanneer we precies weten wat de gebruiker nodig heeft. Uit onderzoeken is gebleken dat hulpverleners en familieleden vaak een groot deel van de keukenwerkzaamheden verrichten. Tegelijkertijd is het voor personen met een beperking van essentieël belang dat ze nog zoveel mogelijk in de keuken kunnen doen zonder de hulp van anderen in te hoeven roepen. Toch mag dat niet te veel tijd en energie kosten. Keukens worden meestal niet ontworpen voor één gebruiker, maar voor een groepvan verschillende gebruikers, met uiteenlopende behoeften. Zowel de verzorgers en de gebruikers hebben speciale eisen als het gaat om veiligheid en de werkomgeving van de keuken oplossing.

Blijf Actief combineert alle aspecten in één oplossing afgestemd op de individuele situaties en alle betrokken personen. In deze blog zullen we het hebben over een aspect van het totaal plaatje: de draaicirkel van de gebruiker van de aangepaste keuken.

De draaicirkel is de ruimte die nodig is om de gebruikers van de aangepaste keuken in staat te stellen om zich te draaien en te verplaatsen naar de verschillende functies van de keuken. Je kan je keuken uitrusten met een hoog laag systeem en verschillende andere aangepaste toestellen, maar als je onvoldoende plaats hebt om je te manoeuvreren, hindert dit je in het gebruik ervan. 

Enkele technische gegevens over de ruimtelijke voorwaarden bij het installeren van een keuken voor een persoon met een beperking.

Een keuken moet voldoende ruimte bieden voor gebruikers met diverse mobiliteit hulpmiddelen, zowel onafhankelijk als met een begeleider of verzorger. We zullen het dus niet enkel hebben over de draaicirkel van een rolstoel maar ook van personen die een stok gebruiken, krukken of een rollator. Ook berekenen we de nodige plaats die nodig is wanneer er nog een begeleider of verzorger bij is. 
Wij beseffen dat elke (elektrische) rolstoel, rollator, krukken, ... kan verschillen met de andere. Daarom nemen wij voor deze blog de standaard maten. De grootte van de draaicirkel moet worden beoordeeld aan de hand van de daadwerkelijke gebruikers in het type instelling of huisvesting. Bijvoorbeeld, voor gebruikers die in hoge mate afhankelijk zijn van de zorg en de gebruikers met grotere rolstoelen zal de draaicirkel veel groter liggen.
(Lees ook onze blog : Behouden van de zelfstandigheid met een rollator)
Alles op een rijtje

De gebruiker:

Bewegende persoon
Voor een enkele gebruiker in beweging rekenen we 600 op 600 mm

Gebruiker met rollator
Een gebruiker met een rollator heeft een ruimte van 1000 op 600 mm nodig

Gebruiker met krukken
Voor een persoon met krukken rekenen we 1000 op 900 mm

Gebruiker met handbewogen rolstoel
Iemand in een handbewogen rolstoel neemt 1200 op 750 mm plaatst in beslag

Gebruiker met elektrische rolstoel
Een gebruiker in een elektrische rolstoel berekenen we 1300 op 700 mm

Gebruiker met plafondlift
Een gebruiker met plafondlift heeft een ruimte van 900 op 600 mm nodig

 

Verzorger:

Gebruiker en verzorger in beweging
Voor een gebruiker in beweging met een verzorgen rekenen we 1000 op 600 mm 

Gebruiker en verzorger in een handbewogen rolstoel
Een gebruiker en verzorger in een handbewogen rolstoel nemen een plaats in van 1750 op 750 mm

Gebruiker en verzorger in een verblijfstoel
Een gebruiker in een verblijfstoel met een verzorger nemen 2000 op 750 cm plaats in beslag

Gebruiker en verzorger in een verrijdbare toilet- en douchestoel/ gekanteld
Hiervoor rekenen we een oppervlakte van 1650/2000 op 700 mm

Gebruiker en verzorger in een een verrijdbare tillift
Een gebruiker in een verrijdbare tillift met verzorger nemen 2050 op 700 mm in beslag

Gebruiker en verzorger in een plafondlift
Een gebruiker in een plafondlift met zijn verzorger nemen 1100 op 700 mm plaats in beslag

 

Vrije doorgang en draaicirkel

Perfecte aangepaste keukens bieden ruimte voor een vrije doorgang en voldoende ruimte voor rolstoelgebruikers om in te draaien. Hieronder zetten we nog een aantal afmetingen op een rijtje om een vlotte doorgang te garanderen in verschillende situaties. 
Met een doorgangsbreedte van 1500 mm - 1700 mm kan een rolstoelgebruiker ook draaien binnen de doorgang. Een afstand van 1300 mm- 1500 mm laat toegang tot twee lopende personen al dan niet met een stok of krukken. Wanneer je een plaatst laat van 1100 mm - 1300 mm is er een vrije doorgang voor een lopende persoon naast een rolstoel. 

Meer informatie?

Heb je een vraag of zit je thuis zelf met een uitdaging? Contacteer ons gratis en vrijblijvend voor meer informatie.

blijfactiefteam