De ideale vaatwasser voor personen met een beperking

Vaatwassers, aangepast aan jouw beperking

Een wasmachine, magnetron, een vaatwasser … dat alles hoort bij de basisuitrusting van een woning. Bejaarden of andersvaliden hebben het niet altijd makkelijk deze toestellen te gebruiken, aangezien die vaak niet aan hun behoeften zijn aangepast. Het gewicht, de manier van openen, het onderhoud enz. kunnen het gebruik vergemakkelijken of bemoeilijken voor gehandicapten.

Wanneer is een vaatwasser aangepast aan jouw beperking?

Vaatwasmachines zijn in veel huishoudens een belangrijk keukenapparaat geworden. Met de efficiëntie en betrouwbaarheid die ze bieden, worden deze populaire apparaten alleen maar populairder. Vaatwassers zijn voortdurend geëvolueerd met de nieuwste technologie en functies die elke slimme woning aanvullen. Niet alleen dat, maar veel fabrikanten hebben aandacht besteed aan het toegankelijk maken van vaatwassers voor iedereen.Tegenwoordig vind je tal van vaatwassers die vallen onder de categorie 'keukentoestellen voor personen met een beperking'. Maar wat betekent dat precies? Lees hier algemene tips over het aanpassen van jouw keuken.

Een persoon met een beperking kan last hebben van verschillende gebreken en de ernst daarvan is ook variabel. Zoals wij vaak zeggen is elke persoon uniek. Enkel jijzelf kan bepalen of een toestel handig in gebruik is. Bij Blijf Actief kunnen onze ergo specialisten jou echter helpen met de juiste keuze te maken. Wij geven je alvast enkele tips mee...

De ideale vaatwasser voor mindervalide personen, algemene tips:

Over het algemeen laden toegankelijke vaatwasmachines vooraan via brede gemakkelijk toegankelijke deuren die op een geschikte hoogte zijn geplaatst. Al zijn er natuurlijk enkele andere modellen (zie foto's) die handiger in gebruik zijn voor bepaalde personen. Zoals de smalle modellen die ideaal te vullen zijn, al zittend, langs één kant. Dankzij de smallere breedte van het toestel hoef je dus niet langs beide kanten te vullen, een gestrekte arm reikt tot aan de andere kant. Een vaatwasmachine die bovenaan te vullen is kan dan op zijn beurt handig zijn voor personen met minder kracht in de armen. 

De bedieningselementen van een aangepaste vaatwasser zijn vaak ontworpen om met één hand te worden bediend. Deze knoppen vereisen ook zeer weinig druk om het bedienen van de vaatwasser veel eenvoudiger te maken. Ook zijn de rekken vaak hoger geplaatst zodat gehandicapte klanten hun vaat zo gemakkelijk mogelijk kunnen laden, en ze zijn vaak aanpasbaar aan de persoonlijke behoeften van de gebruiker. Je zal merken dat de rekken ook veel soepeler naar buiten schuiven om gemakkelijk te kunnen laden.

Meer info of vragen?

Contacteer ons via info@blijfactief.be

blijfactiefteam