De microgolf oven voor personen met een beperking of ouderen

Magnetrons, aangepast aan jouw beperking

Een wasmachine, magnetron, een stofzuiger … dat alles hoort bij de basisuitrusting van een woning. Bejaarden of andersvaliden hebben het niet altijd makkelijk deze toestellen te gebruiken, aangezien die vaak niet aan hun behoeften zijn aangepast. Het gewicht, de manier van openen, het onderhoud enz. kunnen het gebruik vergemakkelijken of bemoeilijken voor gehandicapten.

Wanneer is je microgolfoven aangepast aan jouw beperking?

Een persoon met een beperking kan last hebben van verschillende gebreken en de ernst daarvan is ook variabel. Zoals wij vaak zeggen is elke persoon uniek. Enkel jijzelf kan bepalen of een toestel handig in gebruik is. Bij Blijf Actief kunnen onze ergo specialisten jou echter helpen met de juiste keuze te maken. Wij geven je alvast enkele tips mee...

De ideale magnetron voor mindervalide personen, algemene tips:

Hoe de deur te openen?

Je hebt twee mogelijkheden. Ofwel kan je de deur openen met een handgreep waaraan je moet trekken. In dat geval moet die voldoende groot en comfortabel zijn. Ofwel kan je de deur openen met een druk op een knop. Bij voorkeur vergt dat niet te veel kracht of precisie. De grootte van een bedieningsknop zegt niet veel over zijn gebruiksgemak. Een knop kan zeer groot zijn, maar slechts op een zeer kleine oppervlakte gevoelig zijn voor de druk die je uitoefent. Belangrijk is dus de grootte van dat vlak. Dat moet zo groot mogelijk zijn zodat u zonder veel kracht of precisie de knop kunt indrukken.

Toegankelijkheid van de binnenkant van de oven

In een magnetronoven met een grote opening kan je de gerechten gemakkelijker plaatsen. Ook win je aan plaats als de deur 180° opendraait en dit aan de zijkant (niet naar de onderkant). Een deur die open gaat naar de onderkant, moet stevig genoeg zijn om gerechten op te plaatsen. Een deur die openblijft als je ze opende, is handiger dan een deur die vanzelf dichtvalt. Die laatste moet je immers openhouden, waardoor je slechts één hand vrij hebt. Als je de gerechten in de oven plaatst, moet het draaiplateau stabiel blijven.

Gebruik van de bedieningsknoppen

De magnetronoven moet stabiel zijn. Hij mag niet wegschuiven als je de deur opent (met een druk op een knop of door aan een handgreep te trekken). De bedieningsknoppen moeten ook ver genoeg van elkaar staan. Natuurlijk zal je niet elke knop even vaak gebruiken. Bepaalde knoppen zijn dus minder belangrijk. De draaiknoppen moeten groot zijn, gemakkelijk in de hand passen en hun bediening mag niet te veel kracht vergen. Toch moeten ze een zekere weerstand bieden als je ze gebruikt. Anders zou je te snel en buiten jouw wil van de ene functie naar de andere overschakelen. Ook moeten de functies van een draaiknop ver genoeg van elkaar staan. Wanneer je de knop omdraait, kan je zo zonder te veel precisie de gewenste functie inschakelen. Als je een bedieningsknop in beide richtingen kunt draaien, moet je nooit meer dan 180° draaien. Ook de niet-draaiende knoppen moeten groot genoeg zijn en goed in de hand passen. Ze mogen evenmin te veel kracht of precisie vergen.

Accessoires

Een magnetronoven wordt doorgaans met meerdere accessoires verkocht. Zeker diegene die je regelmatig gebruikt, moeten gebruiksvriendelijk zijn, bv. het rooster of het braadspit.

Onderhoud

De binnenkant van de oven valt niet altijd gemakkelijk te reinigen. Denk maar aan alle bijna onbereikbare hoekjes, bv. aan het rooster of het vast plateau. Het draaiplateau, dat je uit de oven moet halen als je die wilt reinigen, mag niet te zwaar zijn. Weet ook dat een oven uit roestvrij staal meer onderhoud vraagt. Je ziet er immers gemakkelijk sporen van vette vingers op ... Bepaalde ovens zijn uitgerust met een speciaal accessoire waarmee je de oven met stoom kunt reinigen. Over het algemeen moet u het accessoire met water en detergent vullen en daarna in de oven plaatsen. De opening moet groot genoeg zijn zodat je het stoomaccessoire zonder te veel precisie kunt vullen. Je kan ook opteren voor een model zonder draai plateau.

Digitale display

De digitale display is het kleine scherm waarop bv. het uur, de gekozen functie of de timerfunctie zou verschijnen. De kleur van de letters moet opvallen en contrasteren met die van de achtergrond. Een mengeling van kleine letters en hoofdletters geniet de voorkeur, net als statische informatie (niet lopend). Pastelkleuren of lichte tinten (bv. lichtgrijs op donkergrijs) vallen te mijden. Ook tekst in cursief is veel moeilijker leesbaar.

Bereiding

De binnenkant van de magnetronoven moet goed verlicht zijn, niet alleen tijdens de bereiding maar ook als de deur open is. Bij voorkeur laat het toestel een geluidssignaal horen als de bereiding klaar is. Ook een herhaling van het geluid enkele minuten later kan helpen.

 

    Meer info of vragen?

    Contacteer ons gratis via 0800/95 700 of via info@blijfactief.be

    blijfactiefteam