De voor- en nadelen van kangoeroe wonen

Wat is kangoeroe wonen?
En wat zijn de voor en nadelen?
Zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen? Misschien is kangoeroewonen daarom wel iets voor jou!
Het is een wens van velen en met zijn allen worden we gelukkig meer dan een jaartje ouder. Toch komt er een dag waarop het wat moeizamer gaat en hulp of sociaal contact extra welkom is.
Kangoeroewonen of zorgwonen is een mooie oplossing voor de oude dag.
Twee partijen of gezinnen wonen dan samen onder één dak maar toch apart, en het liefst voor een langere periode in een eengezinswoning of een tweewoonst. De twee partijen beloven elkaar om voor elkaar te zorgen. Bij kangoeroewonen wonen meestal twee generaties samen: een zoon of dochter met zijn ouder of beide ouders. Dat heeft zijn voordelen, maar er is ook een lange realisatieweg af te leggen.
Lees ook: 'Het verschil tussen kangoeroe- en zorgwonen'.
De voordelen
- Wanneer een kind samenwoont met een ouder, zijn voor deze beide partijen de voordelen het grootst.
- Financieel goedkoper. Als je bouwt op een bouwgrond, dan is het goedkoper. Je deelt de kosten. Verbouw je? Dan geldt een lager btw-tarief (6 % i.p.v. 21 %) Doorgaans kan je goedkoper wonen als je samenwoont, want de kosten worden gedeeld, bijvoorbeeld op een babysit, of benzine.
- Hulp en zorg voor elkaar. De oudere generatie kan zorgen voor de opvang van de (klein)kinderen en huisdieren. Omgekeerd zorgt de jonge generatie voor zware klussen of andere werkjes. Beide genieten van extras. Voor de oudere generatie is het veelal een effectieve oplossing tegen vereenzaming.
Nadelen
Elk voordeel heeft zijn nadeel en dat is zeker zo het geval wanneer je met meerdere mensen samenleeft.
- Extra kosten. Een bestaande woning aanpassen of uitbreiden, betekent extra kosten.
- Gebrek aan privacy. Aangezien je onder hetzelfde dak leeft, ervaar je een minder gevoel van privacy. Je kan dan best goede afspreken maken over vrije tijd en samenzijn.
- Wat bij familieruzie? Een probleem zoals een familieruzie is nooit volledig uit te sluiten. Maak daarom afspraken over de verwachtingen, het financiële aspect en de eigendom. Zo is er duidelijkheid voor beide partijen, ook na een eventuele stopzetting van het kangoeroewonen.
Gerelateerde artikels
Koning Filip was louter enthousiast over Blijf Actief: "Blijf Actief is een mooi voorbeeld van sociale ondernemerschap". Lees hier het artikel.
Mobiele wooneenheid, mobiel bijgebouw of mobiele zorgwoning, ... Het zijn allemaal benamingen voor modulair wonen. Maar wat is dat nu precies?
We wegen de kost af van een woningaanpassing van je bestaande woning tegen een verhuis naar een woonzorgcentrum of service flat.
Naarmate je ouder wordt kan het moeilijker worden om in je eigen huis, zoals die nu is, te blijven wonen. Welke soorten woonvormen bestaan er allemaal
Frequently Asked Questions over zorgwoningen: de antwoorden op al jouw vragen over zorg wonen.
Alle informatie die je nodig hebt over zorgwonen.