Een kookfornuis voor personen met een beperking of ouderen

Kook fornuizen aangepast aan jou en jouw beperking

Een wasmachine, een microgolfoven, een kookfornuis … dat alles hoort bij de basisuitrusting van een woning. Bejaarden of andersvaliden hebben het niet altijd makkelijk deze toestellen te gebruiken, aangezien die vaak niet aan hun behoeften zijn aangepast. De 'normale' plaatsing, de manier van openen, het onderhoud enz. kunnen het gebruik vergemakkelijken of bemoeilijken voor gehandicapten.

Wanneer is een kookfornuis aangepast aan personen met een beperking?

Een persoon met een beperking kan last hebben van verschillende gebreken en de ernst daarvan is ook variabel. Zoals wij vaak zeggen is elke persoon uniek. Enkel jijzelf kan bepalen of een toestel handig in gebruik is. Bij Blijf Actief kunnen onze ergo specialisten jou echter helpen met de juiste keuze te maken. Wij geven je alvast enkele tips mee:

Het ideale fornuis voor personen in een rolstoel, beperkte mobiliteit of ouderen, enkele tips:

Veiligheid boven alles:

Kiezen voor gas of inductie?

In het algemeen is het veiliger om te kiezen voor inductie platen dan voor gas. Bij inductie komt er namelijk geen open vuur aan te pas en is dus in veiliger in gebruik. Een inductie kookplaat die enkel warmte geeft wanneer en compatibele pot op staat, kan vele brandwonden voorkomen.

Kies voor naast elkaar liggende vuren.

Wanneer je jouw fornuis bedient vanuit een rolstoel of zittende positie, is het niet ideaal om in de achterste potten te roeren. Kies daarom voor gasbekken/ inductie vuren die naast elkaar liggen. 

Een toegankelijke bediening.

De bedieningsknoppen liggen het liefst vooraan en aan de zijkant. Op deze manier zijn ze gemakkelijk te bereiken. Ook raden we aan op de bediening even te testen: kan je de knoppen gemakkelijk indrukken? Wanneer het een touchscreen model is, kan je deze zonder probleem op de juiste stand zetten? 

Indicatoren als hulp.

Het kan helpen om visueel te zien te krijgen welke vuren er aan staan of nog warm zijn. Dit kan via licht indicatoren of bij inductie kan dit te zien zijn door de rode gloed. 

Plaatsing en hoogte.

Wanneer je het kookfornuis gebruikt vanuit een zittende positie, kies je het best voor een hoogte die hieraan aangepast is. Je kan ook opteren voor een hoog/laag keuken systeem waarvan je plaats onder het fornuis hebt voor de benen. Hier zorg je ook dat het kookfornuis geen warmte afgeeft van langs onderen.

Het fornuis mag ook niet te veel nar achteren worden geplaatst op het aanrecht. Zo garandeer je het gebruiksgemak.

Had jij graag een aangepaste kookfornuis gehad in jouw keuken? 

Meer info of vragen?

Contacteer ons via info@blijfactief.be

blijfactiefteam