Herwin je zelfstandigheid met een plafondlift 

Til systemen voor personen met mobiliteit problemen: Een overzicht ...

Til- en verplaatsingssystemen worden gebruikt voor het uitvoeren van tilhandelingen van zit/lig naar zit/lig tussen meerdere ruimtes. Als je nog beschikt over voldoende functie in de bovenste ledematen kan je dit systeem zelfstandig gebruiken, je kan dan gebruik maken van een tilbeugel. Dien je volledig getild te worden met een verzorger, maak je gebruik van een tildoek. Dit is een veilige manier om met een minimale inspanning transfers uit te oefenen in meerdere ruimtes.

Er bestaan verschillende til systemen:

  • een railsysteem of plafondsysteem
  • een wandliftsysteem

 

Een railsysteem

Dit is een tilsysteem met plafondbevestiging waardoor problemen met onderrijdbaarheid van o.a. bed, bad, ... vermeden worden. Daarnaast kan je getild worden op praktisch elke plaats van de ruimte; zowel dicht tegen de muur als op de grond. De draagkracht van het plafond moet voldoende zijn om dit systeem te bevestigen.

Gerbuik in meerdere ruimtes:
Daarnaast kan de persoon getild en verplaatst worden in verschillende ruimtes door een motorsysteem. Er zijn verschillende motorsystemen:

  • vaste plafondmotor
  • verplaatsbare plafondmotor.

Deze verplaatsbare motor is draagbaar en eenvoudig mee te nemen. Daardoor is hij in meerdere ruimten in te zetten en op verschillende verdiepingen bruikbaar. De verplaatsbare motor heeft als nadeel dat verzorgers met een kleine gestalte de motor moeten verhangen aan de deuropeningen terwijl de gebruiker in het tilsysteem hangt.
Dit tilsysteem kan gebruikt worden met tildoeken of een tilbeugel.

Een wandlift systeem

Dit systeem wordt vaak gebruikt in kleine ruimtes, zoals de badkamer om je tussen bad en toilet te verplaatsen. Het systeem biedt een alternatief voor de plaatsing van een railsysteem aan het plafond, als de draagkracht van het plafond onvoldoende is.
Een wandlift kan een alternatief zijn voor een railsysteem met een railtraject tussen meerdere ruimtes (meestal tussen slaapkamer en badkamer) omdat er meerdere zwenkarmen en muurbevestigingsplaten kunnen terugbetaald worden met het refertebedrag.

Het kan niet eerst uitgeprobeerd worden doordat het eerst een plaatsing vereist.
Doordat de opties beperkt zijn, is het systeem niet optimaal. Aangezien het systeem gebruikt wordt in een kleine ruimte is het vaak moeilijk om met de elektrische rolwagen binnen te rijden, waardoor het moeilijk wordt om op een veilige en gemakkelijke manier in de tildoek van de wandlift te geraken.
 

Meer info of vragen?

Contacteer ons gratis via info@blijfactief.be

blijfactiefteam