Hoe hou je je koel en fris in je (elektrische) rolstoel

Cool it down in je rolstoel

In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Dat is tot op zekere hoogte prettig, maar er zijn grenzen aan wat comfortabel is. Hoe zorg je dat de boel koel blijft tijdens een hittegolf? Wij geven een aantal tips om deze warme dagen te overleven

Hulpmiddelen voor personen in een rolstoel tegen de warmte

Cool pads: Misschien zijn deze beter gekend door het gebruik ervan bij honden, maar een cool pad in je rolstoel zitting leggen of tegen de rugleuning kan erg veel verkoeling bieden. Er bestaan kleine, grote, in alle vormen en kleuren.

Een Cooling vest: een vest die je volledige bovenlichaam koel houd? Ja ze bestaan ook, De moeite waard om even uit te proberen in de zomer hitte.

'Cooling Bandana'. Gebruik een cooling bandana onder je zonnehoed of pet, onder je Bh of waar dan ook voor een snelle verkoeling.

Een parasol die je aan je rolstoel monteert: Het is erg belangrijk om uit de directe zon te blijven. Een parasol aan de rolstoel kan hierbij helpen. 

Natte doeken op de blote voeten, hals of hoofd. Leg ter verfrissing een natte handdoek op je hoofd, nek of voeten, om deze fris te houden. Let wel dat je hiermee ook niet in de directe zon zit: een natte huis verbrand sneller.

Neem steeds een draagbare waterfles mee. Hydrateren is heel erg belangrijk zoals je ook hieronder kunt lezen.

Besteed aandacht aan wat je eet en drinkt.

Drink veel water! Dagelijks twee liter water drinken is niet overdreven in tropische omstandigheden. Saai? Leuk het op met schijfjes citroen, limoen, sinaasappel of komkommer. Wat vers gesneden citroengras of gember erdoor is ook lekker.

Teveel ijsblokjes is teveel van het goede. Snak je naar cola met een berg ijsblokjes? Niet aan toegeven: als reactie op zo'n koude plens schiet je thermostaat onmiddellijk omhoog. Ook van hete thee ga je harder gloeien. Lauwwarme kruidenthee is een betere keuze: daarvan krijg je 't ietsje warmer, waarop je lichaam de temperatuur meteen naar beneden bijstelt.

Alcohol, koffie en thee werken uitdrogend. Flink aan het bier bij de barbecue is niet slim. Alcohol heeft een uitdrogend effect, net als thee en koffie. Kun je je ochtend-espresso niet missen, drink er dan een groot glas water naast.

Eet lichtere maaltijden: sla zware lasagne schotels en heftige moussaka's over: dat moet je allemaal verteren en daar krijg je het warm van. Neem ruim groente en fruit om je zout- en vochtgehalte op peil houden -meloen, sla, tomaat, aardbeien, radijs, avocado en witlof werken extra verkoelend- en ga voor veel kleine hapjes op een dag (leve de tapas).

Verkoeling zoeken in huis: doe niet teveel.

Bij gebrek aan luiken en zonneschermen is de beste manier om de zon buitenshuis te houden: ramen en gordijnen dichthouden. Doortochten doe je 's ochtends vroeg, wanneer de zon nog niet op je gevel schijnt.

Kop onder de kraan is niet nodig. Alleen je polsen onder koud stromend water houden en je hele lijf frist supersnel op.

De beste remedie tegen de hitte blijft zo min mogelijk uitvoeren. Tranquilo dus, en stofzuigen en ramen lappen uitstellen tot frissere tijden.

De computer en tv uitzetten - echt off, dus niet op standby - scheelt onnodige warmte in huis.

Hang natte was in de slaapkamer te drogen. Dat houdt de lucht vochtiger en koeler.

Leg een paar plastic flessen water of koelboxelementen in de vriezer. 's avonds zet je ze in een plastic teil in de slaapkamer. Draaiende ventilator ervoor: doe-het-zelf-airco.

Bij tropische temperaturen is een ijskoude douche aanlokkelijk, maar uiteindelijk krijg je het er alleen maar warmer van. Lauwe douche maakt fris en rozig.

De beste methode om warme lucht uit de slaapkamer te krijgen en koele erin: zet s'avonds een raam een klein stukje open en laat een flinke ventilator in de deuropening richting gang blazen.

Warme lucht stijgt op dus je zoon met hoogslaper kan z'n matras beter een paar dagen op de grond leggen. En is de slaapzolder een oven? Beneden op de bank slaapt het deze keer lekkerder.

Pas je kledij aan

Dag broeierig kledij: kies voor linnen. Daarin blijf je cool and collected. Kies ook voor loszittende kledij, met korte mouwen of broekspijpen. Zorg er dan wel voor dat je goed bent ingesmeerd op de blote plekken.

Geen haar in je nek scheelt klamme toestanden. Naar de kapper dus, of opsteken.

Op kantoor: begin vroeg, houd de plantenspuit paraat en check de airco

Begin zo vroeg mogelijk op verzengend hete werkdagen. In de ochtendkoelte is de concentratie scherper en de daadkracht groter. En met zo'n tropenrooster kun je tegen drieën naar een schaduwrijk terras vertrekken.

Zet standaard een plantenspuit met water op het bureau. Regelmatig op gepaste afstand spuiten voor een reddende nevel.

Een printer of andere apparaten die de hele dag staat te loeien, geeft enorm veel warmte af. Tijdelijk naar een aparte ruimte verbannen?

Heel fijn die airconditioning, maar niet als-ie op standje 'ijskoud' staat. Het verschil met de buitentemperatuur wordt dan te groot en daarmee ook de kans op verkoudheid. Idealiter staat een airco maximaal 5 graden lager dan buiten.

Toch te warm in huis?

Wat te doen als het thuis op een broeikas lijkt en het buiten ongezond warm toeven is? Dan blijkt het koele winkelcentrum ineens een top-uitje. Naar de bioscoop combineert ook super met een hittegolf: donkerte, koelte en een ijsje in de pauze.

Perfecte noodvoorziening in snikhete auto's: flessen bevroren water en badstofhanddoeken. Het water ontdooit snel, maar blijft lang koel. Handig: met een natgemaakte handdoek koel je snel je nek. Droge exemplaren zijn ideaal als hittebuffer op (plak)bekleding en in babystoeltjes.

Meer info of vragen?

Contacteer ons gratis via 0800/95 700 of via info@blijfactief.be

blijfactiefteam