Hoog/ laagsystemen voor keukens

Hoog laag keukens: Aangepast aan jouw levensstijl

Hoog laag keuken systemen kunnen in elke keuken worden worden ingevoegd. Zo kan je samen met een keukenspecialist een eigen keuken kiezen of renoveren volgens smaak en budget. Niet elke keuken zal iedere dag op dezelfde manier gebruikt worden en daarom zijn er een aantal verschillende manieren om een hoog laag keuken aan te passen die gekozen worden aan de hand van de manier waarop de keuken zal gebruikt worden.

Wanneer een keuken enkel of en toe moet aangepast worden zoals bevoordeeld in serviceflats, woonprojecten, projecten waar meerdere keukens aanwezig zijn. Dan kan je kiezen voor een keuken die vasthaakt aan ‘brackets’. Dit is een kwalitatief haken systeem die manueel kan aangepast worden. De hoogte verstelling gebeurt traploos door middel van een inbussleutel. Een andere oplossing is een systeem die in hoogte verstelbaar is met een krik (‘jack-up’). Dit systeem laat toe om om op een snelle en efficiënte manier de hoogte te verstellen. Ideaal voor projecten waar er niet constant moet gewisseld worden in hoogte maar toch af en toe.

Een keuken die elke dag hoogteverstellingen moet meemaken, bijvoorbeeld een keuken bij mensen thuis, maakt het best gebruik van een elektrische verstelbare keuken of een system die manueel met een hendel verstelbaar is. Dankzij makkelijke op te bouwen keukenframe’s voor werkbladen kan er in zowel hoekstukken als rechte aanrechten een systeem worden geplaatst. De frame’s kunnen uit het zicht gehouden worden door er een valse wand voor te plaatsen. De manuele variant kan achteraf ook altijd elektrisch gemaakt worden, al dan niet met een afstandsbediening. Het verschil tussen de hoogste en de laagste stand is standaard 30 cm. 

Met 4 aparte single frame’s als basis, kan een in hoogte verstelbare tafel, keukeneiland of werkblad zonder muurbelasting gerealiseerd worden. Ook al dan niet elektrisch of manueel verstelbaar. 

 

Ook aangepaste keukentoestellen die zittend bediend kunnen worden maken het koken eenvoudiger en veilig

 

Naargelang het gekozen systeem kan een frame een werkblad dragen van 60 tot 300 cm. Een frame kan ook zonder probleem een gootsteen of een fornuis dragen.  Een ondiepe spoelbak met een aangepaste lange kraan kan extra comfort bieden. Wanneer je een kookfornuis inwerkt op een onderrijdbaar keuken werkvlak kies je best voor een fornuis met naast elkaar liggende kookbekkens die aan de onderkant warmtebestendig zijn. Zo kan je zich niet verbranden wanneer je al zittend onder het fornuis zit en is het reiken naar de achterste potten op een fornuis ook overbodig.

Er is ook gedacht aan de veiligheid. Alles kan uitgerust worden met een knel beveiliging die werken met sensoren zodanig als er iets op het aanrecht staat, de keuken niet hoger of lager meer kan gaan. Wanneer zowel de kasten als het werkvlak uitgerust zijn met een hoog laag systeem kunnen ze via een smartbox in communicatie met elkaar staan.

Verstelbare kasten

Ook voor kasten enkele bestaan systemen die ze naar beneden of naar je toe kunnen brengen. De kasten kunnen via een rail systeem elektrisch 30 cm naar beneden worden gebracht of 43 cm naar beneden en tegelijkertijd 18cm naar voor. Het systeem kan volledig worden weggewerkt en er zo dus geen railsystemen of kabels zichtbaar zijn. Ook hier kan een knalbeveiliging bij geïnstalleerd worden. Zo zal een kast stoppen met naar beneden komen wanneer er iets op het aanrecht in de weg staat. 

Om beter in de kasten te kunnen komen kan je ook kiezen voor kasten die opengaan met scharnieren met een openingshoek van 165°. Zo gaan de kast deuren volledig open en kan je minder makkelijk je eraan stoten. 

Wanneer je er aan denkt om een keuken aan te passen die volledig te bedienen is vanuit een zittende positie denk je er best ook aan om de keukentoestellen op een aangepaste hoogte te plaatsen. Zo zet je een vaatwasmachine best wat hoger en microgolf(oven) en een frigo best wat lager dan ze in standaard keukens geplaatst zijn. 

Wanneer het niet mogelijk zou zijn om een oven op een aangepaste hoogte te plaatsten kan je altijd opteren voor een oven met ‘klik schakelaar’. Dit laat je weten wanneer een oven aanstaat en kan je ook de oven op afstand uitzetten. 

 

Hoog laag keukensystemen bieden een oplossing om flexibel en ergonomisch te kunnen werken zowel in een staande als een zittende houding.

 

blijfactiefteam