Je woning aanpassen aan ouderdom of beperking: alles wat je moet weten

Je hebt een woonaanpassing nodig? Wat nu?

Een woning aanpassen aan ouderdom of beperking is geen exacte wetenschap. Elke persoon met een handicap of persoon met mobiliteit problemen is anders, kan bepaalde dingen wel of niet en heeft andere behoeftes. Toch kunnen wij enkele tips meegeven over hoe je je woning toegankelijk kan maken.

Lees hieronder verder hoe we in de verschillende zones van het huis, tips geven over welke aanpassingen er kunnen helpen om een toegankelijke, aangepaste ruimte te creëren. 

In het algemeen kunnen we ook een aantal tips geven om de woningaanpassing zo praktisch en ergonomisch mogelijk te maken:

Hou rekening met de draaicirkel van je rolstoel/ rollator of elektrische rolstoel

Wanneer je in je woning je (elektrische) rolstoel of rollator gebruikt, moet je genoeg plaats voorzien zodanig je overal gemakkelijk kunt passeren. 

Lees meer over de draaicirkel op onze blog: De draaicirkel van je rolstoel.

Werk alle drempels weg: valpreventie

Er bestaan verschillende soorten drempels in de woning. Een tapijt kan ook een drempel zijn. Hou hier rekening mee en doe aan valpreventie. Letterlijke drempels zoals opstapjes kunnen weggewerkt worden met behulp van drempel vervangers, drempel bruggen of het wegwerken ervan. 

Lees alles over drempels in onze blog: Optimaliseer de toegankelijkheid van jouw woning.

Antislip vloeren zijn geen overbodige luxe

Wanneer er sprake is van mobiliteit problemen voor ouderen of personen met een beperking, kan je zeker geholpen worden door een anti-slip vloer te plaatsen. Denk dan vooral op plekken waar er met water word gewerkt zoals de keuken en badkamer. 

Lees alles over anti-slip in onze blog: Wat is de R-waarde/antislip code.

Een aangepaste badkamer: Veiligheid en comfort boven alles

Een aangepaste badkamer is volledig afgestemd op de persoonlijke behoeften van de gebruiker. Praktisch comfort en veiligheid staan daarbij voorop. Voor senioren en mindervaliden zijn er heel wat aanpassingen mogelijk, variërend van een comfortabel instapbad of drempel loze douche tot een in hoogte verstelbare wastafel.

Een instap bad: veilig en praktisch

Een lig- of zitbad in je badkamer is heerlijk, zolang je er tenminste makkelijk in- en uit kunnen stappen. Voor senioren, die niet meer zo goed ter been zijn, kan een instapbad uitkomst bieden. Een instapbad is voorzien van een waterdicht deurtje dat je bij het in- en uitstappen open en dicht kunt doen. Zo stap je veilig en comfortabel in en uit het bad. Het deurtje van het bad kun je alleen openen als het bad leeg is, dus je hoeft er geen schrik voor te hebben dat de douchevloer onverhoopt onder water komt te staan.

Lees alles over instap baden in onze blog: Bad renovatie: twee in één.

Een inloop douche zonder drempels

Een aangepaste inloopdouche voorzien van een antislip vloer is zowel praktisch als comfortabel. Zo’n douche heeft geen instap of drempels en je kunt hem dus ook makkelijk met een rolstoel inrijden. Je kunt ook een opklapbare douchezitting aan de wand monteren waar je tijdens het douchen op plaatsneemt of gebruik maken van een losstaande douchestoel. Beugels of handgrepen aan de wand zorgen voor de nodige extra steun.

Lees meer over veiligheid in de douche in onze blog: Veilig douche, voor ouderen en personen met een beperking.

Aangepaste WC in de badkamer

Wat in een aangepaste badkamer voor senioren of mindervaliden niet mag ontbreken is een verhoogd toilet. Zo’n verhoogde wc is met name erg praktisch bij het plaats nemen en opstaan. Ook rolstoelgebruikers verplaatsen zich op een dergelijk toilet makkelijker van de rolstoel naar de wc en vice versa. Heb je al een toilet in de badkamer en wil je deze uit kostenoverwegingen liever niet vervangen, kies dan voor een losse toiletverhoger. Deze plaats je met stevige klemmen op óp een bestaand toilet. Je verhoogt er de wc maximaal 10 cm mee. Ook een douche-toilet kan in gebruiksgemak tellen.

Wastafel, onderrijdbaar voor rolstoelgebruikers

Een aangepaste wastafel die je in hoogte kunt verstellen is ideaal, zeker in een badkamer die door meerdere personen wordt gebruikt. Je kunt de wastafel dan zowel staand als zittend in een rolstoel comfortabel gebruiken. In hoogte verstelbare wastafels zijn elektrisch bedienbaar en de spiegel beweegt ook automatisch in de hoogte mee. Er zijn ook kleine wastafels te koop die je weg kunt klappen. Deze zijn erg handig als je over slechts weinig ruimte in de badkamer beschikt. Een andere oplossing zijn onderrijdbare wastafels. Deze zijn niet in hoogte verstelbaar maar hebben geen kasten onderaan en samen met een plaatsbesparende shiffon maken ze het mogelijk om onder deze wastafel te rijden met de rolstoel.

Wastafel met comfortabele (automatische) mengkraan

Een aanpassing die zeker ook geen overbodige luxe is, is een kraan, aangepast aan de persoon die ze gebruikt. Een kraan met verlengde hendels of een mengkraan zijn erg ergonomisch en praktisch in gebruik. Een automatische kraan, heeft dan weer minder handelingen nodig om te gebruiken.

Lees meer over automatische mengkranen in onze blog: 'Touch free' kraan: ideaal voor aangepaste keukens en badkamers.

Hulpmiddelen in de badkamer

In een aangepaste badkamer voor senioren en mindervaliden horen stevige beugels aan de muur waaraan je je kunt vasthouden en optrekken. Zo zijn beugels bij het bad en het toilet onmisbaar. Ze geven je extra steun bij het zitten en vergemakkelijken het opstaan. Er zijn tientallen soorten beugels, elk met een specifieke toepassing. Zoals eerder vermeld kunnen toilet verhogers ook een oplossing bieden. Ook verschillende toilet rolstoelen, toilet stoelen, tilliften en dergelijke kunnen een grote hulp zijn voor personen met een beperking.

Je kan alle verschillende soorten hulpmiddelen vinden in onze Blijf Actief Shop.

Blijf Actief realisaties

Ontdek onze gerealiseerde woningaanpassing projecten, en laat je inspireren...

Een keuken aanpassing: Gebruiksvriendelijk voor iedereen!

Een keuken optimaliseren voor personen met een handicap of senioren kan op verschillende manieren. Wij zetten een paar aandachtspunten op een rij.

In hoogte verstelbare keuken

Hoog laag keuken systemen kunnen in elke keuken worden worden ingevoegd. Zo kan je samen met een keukenspecialist een eigen keuken kiezen of renoveren volgens smaak en budget. Niet elke keuken zal iedere dag op dezelfde manier gebruikt worden en daarom zijn er een aantal verschillende manieren om een hoog laag keuken aan te passen die gekozen worden aan de hand van de manier waarop de keuken zal gebruikt worden. 

In hoogte verstelbare keuken kasten

Ook voor kasten enkele bestaan systemen die ze naar beneden of naar je toe kunnen brengen. De kasten kunnen via een rail systeem elektrisch 30 cm naar beneden worden gebracht of 43 cm naar beneden en tegelijkertijd 18cm naar voor. Het systeem kan volledig worden weggewerkt en er zo dus geen railsystemen of kabels zichtbaar zijn. Ook hier kan een knalbeveiliging bij geïnstalleerd worden. Zo zal een kast stoppen met naar beneden komen wanneer er iets op het aanrecht in de weg staat. 

Alles over hoog/laag keukens kan je lezen in onze blog: Hoog/laag systemen voor keukens.

Kasten met een 165° openingshoek 

Om beter in de kasten te kunnen komen kan je ook kiezen voor kasten die opengaan met scharnieren met een openingshoek van 165°. Zo gaan de kast deuren volledig open en kan je minder makkelijk je eraan stoten. 

Aangepaste keuken toestellen

Wanneer je er aan denkt om een keuken aan te passen die volledig te bedienen is vanuit een zittende positie denk je er best ook aan om aangepaste keuken toestellen te gebruiken. Ook de hoogte waarop je deze toestellen plaats is belangrijk. Zo zet je een vaatwasmachine best wat hoger en microgolf(oven) en een frigo best wat lager dan ze in standaard keukens geplaatst zijn. 

Lees alles over aangepaste keuken toestellen in onze blog: Keukenapparaten voor personen met een beperking.

Aangepaste wasbak en kraan

Aangepaste spoelbakken of ondiepe spoelbakken overtuigt door z’n gebruiksvriendelijkheid. In combinatie met de afvoer die achteraan zit, zorgt dat ervoor dat onder de spoelbak voldoende vrije ruimte beschikbaar blijft voor een rolstoel. Combineer dit met een kraan die voorzien is van een lange hendel of een automatisch kraan model en de bediening vanuit een rolstoel of zittend op een rollator maakt het bedienen een stuk makkelijker.

Lees over de voordelen van een over ondiepe spoelbak in onze blog: Ondiepe spoelbak.

(Zorg)Domotica in de keuken

Bij zorg domotica in de keuken kan je bijvoorbeeld denken aan een 'alles uit knop'. Wanneer je de keuken verlaat kan je op deze manier zeker zijn dat al je toestellen uitgezet zijn. Er zijn erg veel verschillende domotica systemen die personen met mobiliteit problemen of personen met een beperking kunnen helpen in de keuken.

Lees alles over zorg domotica in onze blog: Zorgdomotica: langer thuis wonen.

Blijf Actief, onze naam is onze missie

Woningaanpassingen van a tot z

Een toegankelijke woning creëren voor personen met een beperking of senioren is geen exacte wetenschap. Blijf Actief kan je helpen. Dankzij onze unieke werkwijze en expertise realiseren wij woonaanpassingen op maat van a tot z. Contacteer ons gratis en vrijblijvend voor meer info.

De trap/boven verdieping toegankelijk maken: Geniet van jouw volledige huis!

Geraak je niet meer boven in je huis door ouderdom of beperking? Wil je of kan je geen traplift installeren? Dan kan je nog steeds overwegen een (koker)lift te plaatsen. Voor elk huis bestaat een lift.
 

Je woon aanpassing kan ook inhouden dat door een lift te plaatsen, de boven verdieping opnieuw toegankelijk word. Je hebt hierin verschillende keuze's:

  • Trapliften, geïnstalleerd op een bestaande trap.
  • Plateau liften, om een drempel te overbruggen.
  • Koker liften, zowel binnen als buitenshuis de bovenverdieping toegankelijk maken.

Lees alles over liften in onze blog: Een lift in huis nodig?

Nog meer mogelijkheden om van je huis een levensbestendige thuis te maken: Ook met een beperking!

Niet voor alle woningen is het zo 'simpel' om van kamer tot kamer de woning aan te passen en deze met elkaar toegankelijk te maken dankzij bijvoorbeeld een lift of het wegwerken van drempels. Dan moet je creatief gaan omspringen met oplossingen.

Modulaire woningen

Een andere oplossing is bijvoorbeeld een modulaire woning. Dit is in principe een 'extra stuk huis' die je aan je woning kan toevoegen of apart of bijvoorbeeld in de tuin kan plaatsen. Deze units zijn volledig in te delen en aan te passen naar de noden en wensen van de bewoners. 'Zet eens een container in je tuin

Lees alles over modulaire woningen en de oplossingen die ze kunnen bieden in onze blog: Kabien: modulaire units.

Ombouwen van ruimtes 

Wanneer je op het gelijkvloers een garage, bureau, opbergruimte, ... beschikbaar hebt, kan je deze ombouwen tot bijvoorbeeld een aangepaste badkamer, zorgkamer, slaapkamer, ... . 

Een mooi voorbeeld hiervan is de realisatie: Ombouw garage. Bekijk deze en nog veel andere realisaties van Blijf Actief en laat je inspireren. 

blijfactiefteam