Is jouw huis veilig ingericht naar ouderdom toe?

Tips voor een veilig huis

Eén op drie 65-plussers valt minsten een keer per jaar. Soms met ernstige gevolgen. Zoals een heupbreuk. Je huis veilig inrichten kan valpartijen helpen vermijden.

Veilig uit bed voor senioren.

  • Ga volledig op je zij liggen. Schuif zo veel mogelijk naar de rand van het bed.
  • Trek je benen op en leg je bovenste hand op het bed. Duw jezelf af met je bovenste hand en met de elleboog van je onderste arm. 
  • Laat je benen afhangen uit het bed en kom rechtop zitten. Blijf even op de bedrand zitten en beweeg wat met je benen om duizeligheid te voorkomen voor je recht staat. 
  • Opteer om een hoog/laag bed aan te schaffen. 

Zorgeloos douchen of baden voor ouderen.

Kies voor een rollator.

Hulp bij het stappen, maar toch dingen kunnen meenemen? Dankzij een binnenhuis rollator met dienblad.

Houvast waar het nodig.

Handgrepen en wandbeugels zijn handig aan het toilet, wastafel, bad en douche, kortom in de badkamer. Kies voor een lengte en materiaal op maat van jouw badkamer en laat ze stevig bevestigen. Ook in de buurt van kleine trapjes binnen en buiten zijn handgrepen een handig hulpmiddel. Lees eer over hoe en waar het best je handgrepen te bevestigen en over welke soorten handgrepen er allemaal bestaan.

 

Welke hulpmiddelen bestaan er voor jouw huis?

En voor in jouw situatie?

Blijf Actief kan je helpen. Contacteer ons gratis en vrijblijvend of bekijk onze blogs.

De juiste schoenen.

Loop niet op je sokken of blootsvoets maar draag ook binnen goede schoenen met een platte zool met reliëf die je hele voet omsluiten.

Personen alarmsysteem.

Een personen alarmsysteem zorgt dat je, door één simpele druk op de knop, in verbinding komt met een alarmcentrale die 24u op 24u stand-by is. Voorbeelden hiervan zijn de Zembro of de Smartwatcher

Wat als traplopen moeilijk wordt?

  • Met een traplift geniet je nog jaren van de geborgenheid van je eigen huis.
  • Steil, smal, of met veel bochten: een traplift kan op elke trap geïnstalleerd worden.
  • Een rechte traplift installeren duurt een halve dag. Trapliften op trappen met bochten, of over verschillende verdiepingen, vragen iets meer werk.
  • Ook in een huis met vloerverwarming is een traplift geen probleem.
  • Lees meer over trapliften.

Draag zorg voor je ogen.

Wie ouder wordt, ziet vaak minder scherp en mist dieptezicht, waardoor je afstanden minder goed inschat. Ga daarom regelmatig op controle bij de oogarts en draag een bril als het nodig is. Leg je bril altijd op een vaste plek of hang hem aan een bril koortje en reinig de glazen regelmatig.

Hou je huis struikel vrij.

Maak de kans op struikelen zo minimaal mogelijk. Haal losliggende snoeren en tapijten weg, zorg voor voldoende bewegingsruimte en een goede verlichting. Stopcontacten laag bij de grond kunnen op een bereikbare hoogte worden gebracht met een verdeeldoos.

Lees nog meer over valpreventie en de gevolgen van vallen.

Meer info of vragen?

Contacteer ons via info@blijfactief.be

blijfactiefteam