Keuken op maat van rolstoelgebruiker nodig?

De keuken zoals jij hem nodig hebt

Waarop let je bij de aanpassing van je keuken?

Een aantal belangrijke punten waar je het best rekening mee houd in de ontwerpfase om je keuken rolstoelvriendelijk te maken.

Keuken kasten, bereikbaar voor rolstoelgebruikers

Keuken kasten die niet omlaag, en omhoog kunnen hang je het best op een bepaalde hoogte. Natuurlijk, we zeggen het graag want het is belangrijk, is elke persoon verschillend. Een persoon met een beperking die toch niet zo ver kan reiken over een aanrecht, zullen wij natuurlijk de aanbeveling geven om ze lager te monteren of ze minder diep te maken. Een keuken aanrecht is best niet hoger dan 0,85m. Een insparing voor de voetsteun van de rolstoel reken je best ook mee. Een insparing van 0,20m diep en 0,15m hoog lijkt ons ideaal. Een aanrecht die onderrijdbaar is, staat ideaal op 0,60m hoogte. Je moet rekening houden met de knie-toegang tot de gootsteen op maat van de rolstoel. 

Optimaliseer de ondergrond voor je rolstoel

Het vloer oppervlak moet gemaakt zijn van hard materiaal, zoals hou of keramische tegel of steen. Gebruik nooit zachte vloeren zoals tapijt, karpetten of andere soorten vloer bedekkingen. Het verplaatsen van een hand bewogen of elektrische rolstoel op zo'n type oppervlaktes kunnen moeilijk zijn. Een vloer met een hoog anti-slip gehalte is ook eerder aan te raden. Meer info over anti-slip.

De verlichting

Alles duidelijk kunnen zien is natuurlijk ook een must voor het optimaal in gebruik nemen van je keuken. Er zijn veel goeie opties zoals fluorescentie lampen en LED-lampen die de verlichting van het aanrechtblad en de kookplaat voor verschillende taken heel gemakkelijk maken. Houd ook rekening met de plaatsing van de schakelaars. Maak dat deze zeker te bereiken zijn door iedereen die de keuken gebruikt.

De elektriciteit

Alle elektrische stopcontacten en schakelaars moeten op een gemakkelijk toe te passen hoogte worden geplaatst en deze elektrische punten moeten voldoende bedraad zijn om de risico factoren te minimaliseren. In de meeste gevallen worden stopcontacten achter de onderkast geplaatst, net boven of in de backsplash zelf. Dit is geen ideale positie voor iemand in een rolstoel. Ze zullen te ver moeten reiken om de uitlaat te gebruiken. De beste plaats voor een stopcontact voor iemand in een rolstoel ligt tegenover de onderkast, net onder het aanrecht.
Een ander alternatief is een pop-up multi-outlet die in het aanrecht zelf kan worden geïnstalleerd binnen gemakkelijke toegang van de rolstoelgebruiker. Ideaal moeten schakelaars zich op 1m boven het vloerniveau bevinden, zodat ze binnen het bereik van de inzittende van de rolstoel zijn.

Huishoudelijk apparaten op maat voor personen in een rolstoel

Alle apparaten die worden gebruikt door mensen met een handicap moeten worden geïnstalleerd rekening houdend met hun maximale hoogte wanneer ze in een rolstoel zitten. Conventionele kookplaten zijn niet geschikt voor mensen in rolstoelen. Een aparte kookplaat en oven zijn nodig. De kookplaat heeft voldoende knieruimte nodig onder het aanrecht. Op het niveau van het aanrecht moet er een hittebestendig oppervlak zijn om hete items op te plaatsen.
De oven moet in een onderkast worden bevestigd voor eenvoudig laden en lossen. Voor afwasmachines kunnen de lade-achtige exemplaren op de gebruikelijke manier worden gemonteerd, er zijn geen aanpassingen nodig. Je kan wel een minder breed model kopen. Bij deze modellen kunnen mensen in een rolstoel alles makkelijk aanreiken. De voorste laden moeten op 22cm hoogte staan om het laden en lossen gemakkelijker te maken vanuit de rolstoel. Microgolven moeten onder het aanrecht worden gemonteerd. Koelkast die het best geschikt is voor rolstoelgebruikers, is een model naast elkaar of een 'Frans deurmodel' met de vriezer aan de basis. 

 

 

Meer informatie?

Had je graag wat meer informatie of zit je zelf met een uitdaging bij jouw thuis? Contacteer ons gratis en vrijblijvend voor meer informatie.

blijfactiefteam