Keukenapparaten voor personen met een beperking

Waarmee hou je rekening bij het plaatsen van keukenapparaten in een aangepaste keuken

Een keuken aangepast aan je ouderdom of beperking heeft 'de juiste' huishoud toestellen nodig. De juiste huishoud toestellen zijn natuurlijk de toestellen die voor jouw persoonlijk een oplossing bieden. Een keuken aanpassing met zijn apparaten blijft een persoonlijk ontwerp naar elk individu. Wij zetten graag de toestellen die je hier bij kunnen helpen even op een rijtje.

Bereikbare koelkast vanuit een rolstoel

Koelkasten waarvan de bedieningsknoppen en handgrepen binnen handbereik bevinden, zijn ideaal voor personen in een rolstoel. Wanner de koelkast niet te hoog komt kunnen deze ook met een hand en zonder al te veel macht worden geopent. Vereisten voor een koelkast:

  • Laat een parallelle nadering toe door een persoon in een rolstoel met een maximaal hoog zijbereik van 1m10 voor bediening
  • Bedienbaar met één hand en geen strak vastgrijpen, knijpen of draaien van de pols vereisen
  • Vereis een kracht van minder dan 2.2 kg om te activeren
  • 100% van de verse voedsel ruimte onder de 1,3 m
  • 50% van de vriesruimte onder de 1,3 m

De vaatwas met alles in handbereik

Met de bedieningselementen voor de vaatwasser kun je met één hand werken, met niet meer dan 2,2 kg druk. Binnenin zijn alle lades ontworpen voor toegang van de voorkant. Voor personen in een rolstoel, koop je het best een 'dunne' vaatwas. Een vaatwas die minder breed is zodanig deze geleegd kan worden aan een zijde. Voor ouderen installeer je de vaatwas het best wat hoger. Zodanig je niet zo diep hoeft te bukken om er de vaat uit te nemen.

Ovens, bedienbaar met èèn hand

Naast je oven op gemakkelijk te bereiken hoogte te plaatsen, kijk je ook best naar het gebruiksgemak. Een oven met 2 openingen horizontaal is erg gemakkelijk. Zo heb je in feite 2 kleine ovens in èèn. Een oven met twee deuren die gelijktijdig opengaan bij het openen van èèn van de twee heeft ook zijn gebruiksgemak. Ovens voor ouderen of personen in een rolstoel zijn best te bedienen met een hand en mogen niet meer dan 2kg druk vragen om te openen.

Elektrisch openbare magnetrons

Opnieuw is de juist hoogte bepalen voor jouw persoonlijk een must bij het plaatsen van een microgolf. Een microgolf met aanraak besturingssysteem kunnen wij aanraden als de beste oplossing. Een microgolf zonder 'ronddraaiend element' binnen in is ook een meer veilige keuze. Zo kan je er gerechten gemakkelijker uitschuiven. 

Wasmachines op ooghoogte

Brede, naar voren opende deuren is een must voor toegankelijke wasmachines. De bediening zit het best op ooghoogte en is elektrisch voor optimaal gebruiksgemak. 

 

Meer informatie?

mail: info@blijfactief.be

Heb je een vraag of zit je thuis ook met een uitdaging? Contacteer ons gratis en vrijblijvend voor meer informatie.

blijfactiefteam