Levenskwaliteit boven alles: ALS-patiënt getuigt

Thuis comfortabel blijven wonen: Dankzij een woningaanpassing van Blijf Actief

Levenskwaliteit gaat boven alles. Dat beseft Marc Steenlandt maar al te goed. Deze gewezen paarden- en rundfokker lijdt aan de spierziekte ALS, waardoor hij aangewezen is op thuiszorg. Zijn woning bleek echter minder mobiel te zijn dan gedacht. Daarom deed hij een beroep op Blijf Actief, om de nodige woningaanpassingen uit te voeren. Enkele relatief kleine aanpassingen kunnen voor een hulpbehoevende immers een wereld van verschil maken.

Harde diagnose

"Drie jaar geleden begon ik plots een stuk van mijn spierkracht te verliezen," vertelt Marc. "Ik kon geen vijftig kilo meer opheffen, terwijl dat vroeger geen enkel probleem was. Twee jaar lang bezocht ik de ene na de andere specialist, maar niemand wist wat er aan de hand was. Uiteindelijk was het een gewone huisdokter uit Berchem die me vertelde dat ik aan ALS leed." Voor het gezin Steelandt was dit een schok. ALS of amyotofische lateraal sclerose is immers een heel progressieve ziekte, waarbij de motorische zenuwcellen fataal aangetast worden. Zo geven deze cellen niet langer een signaal aan de hersenen om de bewegingen van de spieren te controleren. "?Toen de diagnose werd gesteld, voelde ik me zwak. Hoewel ik nog goed kon stappen. Ik had ook nog nooit gehoord van ALS.  Mijn behandelende arts in het UZ Gent wond er geen doekjes om? 'ALS is voortdurend achteruitgaan,' zei hij. Ook op de vraag hoe lang het zou duren, antwoordde hij heel direct: 'Tussen de drie en de vijf jaar'. En dat was het. Dat is nu twee jaar geleden."

Levenskwaliteit gaat boven alles

Sinds zijn diagnose gaat Marc stelselmatig achteruit. Momenteel weegt hij veertig kilogram minder dan vroeger, is hij aan zijn bed gekluisterd en wordt hij verzorgd door een verpleegster. Via via kwam hij bij Blijf Actief terecht, om hem te helpen bij de herinrichting van zijn woning. "Door mijn fysieke beperking kon ik niet meer in bad. Het instappen lukte moeilijk. Het was ook niet meer veilig. Onze badkamer moest verbouwd worden en Blijf Actief heeft ons daarbij prima ondersteund." "We zijn heel tevreden over de uitstekende vakmannen die ze voor ons uitzochten, en ook over de ergotherapeut die de verbouwingen coördineerde. Ze hebben allemaal fantastisch werk geleverd." Marc zegt dat zijn levenskwaliteit door toedoen van Blijf Actief toegenomen is.

Samenwerking met Blijf Actief

"Ik ben heel tevreden over de samenwerking met de mensen van Blijf Actief. Ik geniet dagelijks van de geslaagde ergonomische aanpassingen in onze vernieuwde badkamer. Bovendien kan ik rekenen op de nodige nazorg, wanneer ik nog kleine aanpassingen wil laten uitvoeren. Zo bevond de knop van de radiator zich sinds kort iets te laag bij de grond. Een telefoontje naar Blijf Actief volstond om het probleem opgelost te krijgen."

blijfactiefteam