Ondiepe spoelbak

Ondiepe spoelbak voor rolstoelvriendelijke keuken.

In een keuken, uitgerust voor rolstoelgebruikers kan een ondiepe spoelbak erg handig zijn. Lees verder en ontdek het gebruiksgemak.

Ondiepe spoelbak, ergonomische oplossing

Er zijn situaties waar een spoelbak met een standaarddiepte niet (langer) voldoet. Dat is bijvoorbeeld het geval voor wie de leeftijd begint te voelen en zich minder vlot bukt, rekt, strekt en buigt. Voor rolstoelgebruikers is een spoelbak met standaarddiepte, een afvoer in het midden en onderaan een spoeltafelkast zelfs geen optie. De oplossing ligt dan in een ondiepe spoelbak.

Oud, klein, groot, persoon met een beperking, rechts- of linkshandig,

... de ondiepe spoelbak overtuigt door z’n gebruiksvriendelijkheid. In combinatie met de afvoer die achteraan zit, zorgt dat ervoor dat onder de spoelbak voldoende vrije ruimte beschikbaar blijft voor een rolstoel. Combineer dit met een kraan die voorzien is van een lange hendel en de bediening vanuit een rolstoel of zittend op een rollator maakt het bedienen een stuk makkelijker.

Een ruime, ondiepe spoelbak is ongeveer 10 centimeter diep, terwijl de gebruikelijke diepte van een spoelbak minimaal 18 centimeter is. De bakdiepte van slechts 10 centimeter maakt de integratie in een in de hoogte verstelbaar werkblad mogelijk, hetwelk volgens lichaamsgrootte of het werken vanuit een rolstoel kan aangepast worden.Daarnaast kan de spoelbak een klein, ondiep uitstortbakje bevatten dat het leeggieten van glazen en pannen een stuk eenvoudiger maakt. Ook voor personen die moeilijk ter been zijn, is de ondiepe spoelbak een handige hulp in de keuken. De afvoer kan bediend worden door bijvoorbeeld een eenvoudig drukknopbediening. Dit systeem is vergelijkbaar met dat van een balpen: de afvoer is open als de knop is ingedrukt. Deze knop bevindt zich over het algemeen vooraan op de spoelbak en is daarmee gemakkelijk bereikbaar. Je kan de spoelbak uitrusten met een naad- en randloos integraalventiel dat verhindert dat voedselresten in de afvoer terechtkomen en de boel verstoppen – Dat is extra hygiënisch en vereenvoudigt de schoonmaak. Een weggewerkte overloop komt de hygiëne ten goede en vergemakkelijkt het onderhoud van de spoelbak.Een stijlvolle aangepaste kraan past perfect bij een ondiepe spoelbak. Zo kan een energie- en water besparende kraan met uittrekbare sproeier rechts naast de spoelbak worden geplaatst in plaats van erachter. Bovendien kan je de kraan uitrusten met een extralange bedieningshendel zodat ze ook vanuit een rolstoel gemakkelijk bereik- en bedienbaar is. Met een extra lange hendel is dit ideaal voor gebruik vanuit een lagere positie. Bovendien kunnen beide producten zowel in een moderne als meer klassieke keuken gebruikt worden.

De ondiepe spoelbak is aldus een goede- en mooie ergonomische oplosssing voor ouderen en personen met een beperking, samen met het hoog- laag keukenblad en een aangepaste keukenkraan is het één van de meest gebruikte delen van de keuken en moet dan ook aan hoge eisen voldoen. 

Ergonomie in de keuken gaat niet alleen over werkhoogte

Ergonomie omschrijft de aanpassing van de werkomstandigheden aan de aard van de begrenzingen van de mens. Zo worden diverse producten en diensten ontworpen zodat de mens, oud of met een beperking, er het gemakkelijkst mee kan omgaan. In de keuken wordt de betekenis van ergonomie vaak beperkt tot de keuze van de juiste werkhoogte. Maar bij de vormgeving van een ergonomisch optimaal ontworpen keuken moet met veel meer aspecten rekening worden gehouden. De individuele aanpassing voor ouderen en personen met een beperking is een belangrijke factor, maar het soort werkzaamheden en de manier waarop men gewend is die te verrichten zijn ook essentieel. Want de merkbare voordelen ervaar je iedere dag opnieuw.

Lichamelijke belasting

Zoals elke arbeid kan ook het werk in de keuken een lichamelijke belasting worden, vooral als het werken tot een verkeerde lichaamshouding leidt of als men gedurende langere tijd dezelfde bewegingen moet maken. Daarom moet er bij het keukenontwerp beslist rekening worden gehouden met individuele voorkeuren en gewoontes bij het koken. Als u bijvoorbeeld veel verse ingrediënten verwerkt, heeft u behoefte aan ruimte voor het snijden en verder voorbewerken. Als u de oven veel gebruikt, zult u merken hoe prettig het is als de oven op uw armhoogte is ingebouwd. Zelfs de keuze tussen gesloten hoge kasten en open rekken is niet alleen een kwestie van smaak: wie veel en graag kookt wil graag vaak gebruikte ingrediënten, keukenmaterialen en bestek voor het grijpen hebben zonder telkens deuren te moeten openen en sluiten.

Lichaamshouding

In principe verdient een rechte of licht gebogen lichaamshouding, die de wervelkolom weinig belast, de voorkeur. Bij inspannend werk, zoals het kneden van deeg, moeten de armen licht benedenwaarts gebogen zijn. Bij activiteiten van de fijne motoriek, zoals het schoonmaken van groente, zijn de armen sterker gebogen. Om een rugbelastende werkhouding te vermijden is een zitplaats voor het werk ideaal. Om bij staand werk de houding af te wisselen en daarmee de benen en de rug te ontlasten, zijn er hoge krukken of hulpmiddelen die het staan vergemakkelijken.

Werkhoogte

In het algemeen worden tegenwoordig werkhoogtes tussen 85 cm en 95 cm als optimaal gezien. De hoogte van het werkblad moet echter altijd worden afgestemd op de persoon die het werkblad het meest gebruikt. Daarom bieden bepaalde leveranciers de mogelijkheid om de werkhoogte optimaal aan te passen aan de individuele behoefte, met een marge van 79 tot 106 cm. Er wordt vaak voorgesteld het spoelgedeelte te verhogen maar het fornuisgedeelte juist te verlagen. Daarbij moet echter met het een en ander rekening worden gehouden.

Het verlagen of verhogen van deze gedeelten onderbreekt een doorlopende werkhoogte, wat vooral op een kleiner werkoppervlak ongunstig is. Ook uit het oogpunt van veiligheid is het aan te raden links en rechts naast het kookgedeelte minstens 30 cm van het werkblad op hetzelfde niveau te laten, om bijvoorbeeld een overkokende pan snel en zonder gevaar van de kookzone te kunnen trekken. Hoe zinvol een verlaagd fornuis voor het roeren in een hoge pan ook mag zijn, bij het braden in een pan vervalt dit voordeel. En wat het verhoogde spoelgedeelte betreft: sinds de uitvinding van de vaatwasser is de werktijd aan de spoelbak drastisch verminderd.

Werkzone

Bij een gemiddelde keukengrootte van 11 vierkante meter verdienen een efficiënte inrichting en structurering van de afzonderlijke werkgebieden bijzondere aandacht. Vaak gebruikt keukengerei dient direct onder handbereik te worden opgeborgen. Andere voorwerpen mogen de werkplek niet nodeloos verkleinen. Nuttige hulpmiddelen hiervoor zijn bijvoorbeeld doordachte systemen voor wand- en nisbenutting. Verbeteringen kunnen ook worden bereikt door de diepte van het werkblad. Dieptes tot 70 cm bieden de mogelijkheid apparaten tegen de niswand te plaatsen waardoor ze niet storend in de ruimte staan. Bovendien vergroot het inzetten van diepere werkbladen de vrije ruimte rond het hoofd ter hoogte van de bovenkasten.

blijfactiefteam