Steunzolen: wie, wat, waar, hoe?

Alles en meer over steunzolen

Een steunzool is een binnenzool voor in een schoen dat de voeten, en met name de voetbogen extra ondersteunt. Het wordt ook wel correctiezool, zooltje of inlay genoemd. - Wikipedia

Voor wie?

Steunzolen worden met name gebruikt door mensen met een voetafwijking, zoals plat-,hol-, spreid-, en/of knikvoeten, maar ook wel voor pijnklachten aan bijvoorbeeld de knieën, heupen of lage rug. Deze zooltjes of inlays kunnen verschillende resultaten beogen. Zo hoopt men de voeten hun verstoorde voetfuncties weer terug te geven.
Door wie?
Door een bandagist of orthopedist (ook een podoloog mag steunzolen afleveren, maar dan is geen tegemoetkoming mogelijk).
Personen die werken in een zorgwinkel zijn geconventioneerd en dus kan je er ook terecht voor steunzolen. Blijf Actief Orthoshop Brugge kan je hierbij helpen.

 

Wat?

Afhankelijk van de gestelde diagnose worden er zolen gemaakt. Deze zolen kunnen bestaan uit een optimale combinatie van verschillende zooltypen waarbij wij per individu en diagnose bepalen wat het beste geschikt is volgens de klachten, rekening houdend met jouw wensen en de pasvorm van jouw schoenen.
In de praktijk worden de verschillende benamingen vaak door elkaar gebruikt en is er niet een vaste definitie van het begrip. Dus zetten we even het verschil tussen steunzolen, inlegzolen, correctiezolen en confectiezolen op een rijtje:

Steunzolen

Steunzolen ondersteunen de gewrichten, banden en kapsels van de voet door middel van passieve ondersteuning van met name het voetgewelf en de voorvoet. Vroeger werden steunzolen gemaakt van staal door een orthopedisch schoenmaker aan de hand van een standaardzool die ‘opgeklopt’ werden naar het voetgewelf van de patiënt. Tegenwoordig worden stalen zolen niet meer gemaakt en worden zolen gemaakt van kunststof, rubber, kruk en/of leder.

Inlegzolen

Een inlegzool is een ruim begrip, het betekend in principe een los uitneembare binnenzool uit de schoen, al dan niet op maat gemaakt. In de context van podotherapie en de diensten en hulpmiddelen die aangeboden worden bedoelen wij met het begrip ‘inlegzolen’ altijd een klachtgerichte, op maat gemaakte, podotherapeutische inlegzolen. Hierbij kan worden gekozen uit een combinatie van verschillende zooltypen, afhankelijk van uw klachten, wensen en pasvorm van uw schoenen.

Correctiezolen

Correctiezolen hebben als doel de voetstand (permanent) te corrigeren. Dit gebeurt met name indien de voetstand verbeterd dient te worden, bijvoorbeeld bij platvoeten of bij kinderen. Ook kan het als doel hebben om uw houding, looppatroon of drukverdeling onder de voet te corrigeren. Correctiezolen kunnen dus: 

 • De voetstand corrigeren 
 • Vermoeide voeten ondersteunen
 • Lichaamshouding verbeteren of versterken
 • Druk op de voeten egaal verdelen. Waardoor er ook minder eeltvorming is
 • Looppatroon verbeteren
 • Rug- en voetklachten verminderen. 

 

Confectiezolen

Confectiezolen zijn standaardzooltjes die je bij een schoenwinkel of schoenmaker kunt aanschaffen die gemaakt zijn met een specifiek doel voor een ‘gemiddelde’ voet, dus niet op maat gemaakt. Helaas hebben de meeste mensen geen ‘gemiddelde’ voeten waardoor confectiezolen vaak onvoldoende verlichting geven bij (pijn)klachten. Bij een beginnende (pijn)klacht kan het wel verlichting bieden. Voorbeelden hiervan zijn gelhieltjes voor hielspoor, ondersteunende zooltjes voor platvoeten, zooltjes voor doorgezakte voorvoet en hakverhogers voor achillespeesklachten.

Waar?

Bij Blijf Actief Orthoshop Brugge.
Maar ook in andere zorgwinkels met geconventioneerde bandagisten en orthopedisten.

Hoe?

Hoe worden steunzolen gemaakt?
Orthopedische steunzolen worden bij Blijf Actief Orthoshop Brugge individueel gemaakt op basis van een voetafdruk en al dan niet na een voetanalyse. 
De materialen voor de orthopedische steunzolen variëren in functie van de aandoening en het gebruik. Voor een sporter werken we eerder met zachte en halfzachte materialen, terwijl we voor iemand die beroepshalve veel rechtstaat of moet stappen eerder de voorkeur geven aan hardere materialen. De keuze gebeurt steeds in overleg met de arts en de patiënt.  

Hoe te gebruiken ?

Het is normaal dat je de eerste dagen moet wennen. Ons advies is om het dragen van de zolen rustig op te bouwen. Na uiterlijk twee weken moet u aan de zolen gewend zijn. Neem anders contact met ons op.
Uw klachten hebben tijd nodig om te herstellen. Het lichaam heeft hier gemiddeld zo’n 5 tot 7 weken voor nodig (afhankelijk van de klachten). 
Na ongeveer 5 tot 7 weken komt u in principe terug voor controle. Bij het ophalen van de zolen wordt deze controleafspraak met u gemaakt.

Hoe te onderhouden?

 

 • Haal (lederen) steunzolen dagelijks uit de schoenen om ze te laten drogen. Leg de steunzolen nooit op de verwarming of dicht bij een warmtebron!
 • Haal de binnenzool uit uw schoenen voordat u de zool erin legt i.v.m. al aanwezige verhogingen en de ruimte in de schoen.
 • Kunststof zolen kunt u met een vochtige doek afnemen. 
 • Soms kraken zolen in de schoenen. Strooi dan wat talkpoeder in de schoen (onder de zool). 
 • In enkele gevallen kan de afdeklaag loslaten. Neem dan contact met ons op. 

Tegemoetkoming ziekteverzekering

Enkel op maat gemaakte steunzolen komen in aanmerking voor terugbetaling. 
Voorwaarden:
De steunzolen moeten voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria en vervaardigd zijn uit materiaal dat door het Riziv is voorgeschreven en afgeleverd worden door een bandagist of orthopedist (ook een podoloog mag steunzolen afleveren, maar dan is geen tegemoetkoming mogelijk).

Wat te doen?

 • Overhandig het voorschrift van de geneesheer-specialist aan de bandagist of orthopedist. 
 • Bezorg je ziekenfonds: 
 • het voor ontvangst getekende getuigschrift voor aflevering; 
 • het voorschrift van de geneesheer-specialist.

 

Goed om te weten:

Steunzolen worden om het jaar terugbetaald indien je jonger bent dan 18 jaar en om de twee jaar indien je ouder bent dan 18 jaar.
 

Meer info of vragen?

Contacteer ons gratis via 0800/95 700 of via info@blijfactief.be

blijfactiefteam