Veilig douchen voor ouderen en personen met een beperking

Veiligheid boven alles: Zeker bij ouderdom of beperking

In een onveilige badkamer iemand stapt niemand graag onder de douche. Safety first dus! Dat geldt niet alleen voor het douchen zelf. Ook bij het betreden van de doucheruimte en tijdens het afdrogen, moet de veiligheid van de douche-gebruiker altijd gegarandeerd zijn.

Veilig douchen, tip 1: vlakke instap

Het betreden van de douche is de eerste keer dat de veiligheid van de gebruiker mogelijk in het geding komt. Een vlakke douchebak (met lage instap), volledig drempelloos douchen met een inloopdouche of een instapbad, zijn mogelijkheden die u heeft uw badkamer veiliger te maken.

Ook de drempel bij binnenkomst van de badruimte, kan je mogelijk laten verwijderen, zodat je zonder gevaar en op veilige wijze de badkamer kunt betreden. Lees hier hoe Blijf Actief kan je hierbij kan helpen.

Veilig douchen, tip 2: antislipvloer

Tijdens het douchen wordt de vloer van de douchebak of inloopdouche natuurlijk nat. Zodra je onder de douche stapt, neemt hiermee de kans op een val- of glijpartij toe, de veiligheid af.

Douchen op een antislipvloer vergroot de veiligheid aanzienlijk, doordat de wrijving toeneemt en je stevig op uw blote voeten staat. Sommige douchevloeren zijn zó gemaakt dat ze in droge toestand glad aanvoelen. Maar eenmaal vochtig, voelen ze direct ruw aan.

Veilig douchen, tip 3: handgrepen

Voor extra veiligheid in de doucheruimte, is het verstandig de wanden uit te voeren met handgrepen of wandbeugels.

Ook de douchestang zelf kan worden gebruikt door de bewoner om zich tijdens het douchen aan vast te houden.

Een voorwaarde voor een veilig douchemoment met wandgrepen, is wel dat deze grepen stevig in de muur verankerd zijn. Blijf Actief helpt je graag hierbij en heeft veel ervaring met het aanpassen van badkamers.

Veilig douchen, tip 4: douchezitje

Wil je zeker zijn dat je tijdens het douchen niet uitglijdt? Laat dan een (opklapbaar) douchezitje monteren. Er zijn douchezitjes met extra armsteunen en met ondersteunende poten, voor extra stevigheid indien gewenst.

Douchezitjes zijn er in alle mogelijke (badkamer) kleuren zoals antraciet en ook in het materiaal is veel variatie beschikbaar. Een douchezitje moet comfortabel zitten en het materiaal moet idealiter wat stroef en warm aanvoelen. Ook hier kan blijf Actief je helpen. Onze ergo specialisten weten met welk hulpmiddel jij geholpen bent.

Veilig douchen: meer tips

Naast de genoemde tips (vlakke instap, antislipvloer, handgrepen en douchezitje) zijn er natuurlijk nog meer zaken om aan te denken bij veilig douchen:

  • Denk aan val preventie. Leg geen tapijtjes op de vloer
  • Afzuiginstallatie van condens
  • Naar buiten draaiende badkamerdeur
  • Kantelspiegel om te gebruiken vanuit een rolstoel
  • Weggewerkte badkamerradiator, zodat u zich niet aan scherpe punten stoot

 


 

Laat Blijf Actief je helpen je badkamer en woning veilig te maken voor iedereen! Contacteer ons gratis en vrijblijvend voor meer informatie of bekijk onze realisaties en laat je inspireren hoe een aangepaste badkamer, woning, tuin... er kan uitzien. 

Meer info of vragen?

Contacteer ons via info@blijfactief.be

blijfactiefteam