Voorkom vallen in huis

Voorkom vallen in huis samen met Blijf Actief

Valpartijen in huis hebben vaak een lange nasleep, met doktersbezoek en misschien fysiotherapie. Daarom is het goed om te weten hoe u de kans op vallen kunt verkleinen. We besteedden al eerder aandacht aan dit onderwerp; nu gaan we in op enkele nuttige hulpmiddelen voor toilet en/of badkamer. Zodat u tot op de hoogste leeftijd in uw woning kunt blijven wonen

Voorkom vallen in huis met de volgende hulpmiddelen: 

Anti-slip

De badkamer is van alle ruimten in huis wel het meest val en slip gevaarlijk. Door de combinatie van tegels en vocht moet men eigenlijk voortdurend op zijn hoede zijn. Enkele simpele hulpmiddelen kunnen echter nuttige diensten bewijzen. Natuurlijk ken je de anti-slipmat. Veilig en doeltreffend. Plaats deze mat op de plek waar je uit bad of douche komt. Mocht je een anti-slipmat niet mooi vinden, dan zijn er gelukkig ook alternatieven. Zo zijn er verschillende soorten strips die op de tegels kunnen worden geplakt, waardoor u veiliger door de badkamer loopt. Ook tegels met een een hoog antislip gehalte kunnen helpen. 

Handgrepen, beugels, zitjes …

Om vallen te voorkomen zijn ook beugels handig. Aanleiding voor het vallen is immers niet alleen een gladde vloer, maar kan ook het ontbreken van houvast. Monteer enkele beugels vooral op die plaatsen, waar het risico op vallen het grootst is. Bij voorbeeld bij de uitstap uit de douche over een hoge drempel. Of daar waar je uit bad stapt. De ervaren ergotherapeuten van Blijf Actief kunnen je hier bij helpen. 

Douchekrukken

Een douchekruk biedt enorm gemak in een badkamer. Uiteraard is een goede douchekruk een veilige manier om zittend te douchen, maar daarnaast biedt zo’n kruk je de mogelijkheid om je zittend af te drogen, aan te kleden of aan de wastafel te kunnen zitten. Wat allereerst belangrijk is, is dat u voor een model kiest dat binnen de ruimte past. Een te grote douchekruk kan jouw bewegingsvrijheid in deze vaak kleine ruimte belemmeren. Verder adviseren wij een douchekruk die je op hoogte kunt afstellen en waarbij de poten voorzien zijn van antislip doppen. Wat betreft de vorm van de zitting zijn er ook grote verschillen. Handig zijn de zittingen met uitsparingen waaraan je zich kunt vasthouden.

Toiletbeugels/ toiletoverzet

Een toiletbezoek kan lastig zijn als je moeite heeft met opstaan vanuit een zittende houding. Dit  is relatief eenvoudig op te lossen door een toiletbeugel. Dit kan een wandbeugel zijn die op een vaste positie wordt gemonteerd. Wandsteunen zijn in verschillende maten en materialen verkrijgbaar. Een uitermate veilige én eenvoudige oplossing is een stabiele toiletsteun. Dit is een aluminium frame dat je over jouw bestaande toilet kunt plaatsen. Opstaan via omhoog duwen gaat makkelijker dan dat je je moet optrekken.

Neem jouw eigen beugels mee!

Je gaat waarschijnlijk wel op bezoek bij mensen die geen toiletbeugels hebben.  Ook dan kan je voor voldoende houvast zorgen. Er bestaan namelijk opvouwbare toiletsteunen. Het grote voordeel van deze steun is dat u deze eenvoudig mee kan nemen als je bijvoorbeeld een meerdaags bezoekje aan iemand brengt of op vakantie gaat.

Toiletverhogers

Een andere manier om gemakkelijk op te staan na een toiletbezoek is het plaatsen van een toiletverhoger. Deze kan je als zacht of als hard exemplaar verkopen.De verhoger wordt met klittenband aan de bestaande toiletbril bevestigd en de hoes is uitwasbaar.
Dan zijn er de toiletverhogers die u op de toilet kunt monteren middels schroeven. Zij vervangen de oorspronkelijke toiletbril en zijn er in verschillende hoogtes en uitgevoerd met en zonder toiletdeksel.
Overweeg je een toiletverhoger aan te schaffen, let er dan op dat de verhoger makkelijk schoon te houden is en de montage stabiel en eenvoudig is te realiseren.

Personen (val) alarm

En als je dan toch valt? Handig zijn de personen alarmen met valdetectie. Wanneer je dan valt onder de douche, of elders, wordt dat automatisch geregistreerd. Mocht je niet in staat zijn het alarm in te schakelen, dan gebeurt dit automatisch. 

blijfactiefteam