Waar plaats je het best handgrepen in een badkamer voor personen met een beperking.

Waar de handgrepen plaatsen in een badkamer voor optimaal comfort.

De installatie van handgrepen en nog belangrijker, waar ze te plaatsen is een veel voorkomende verbetering van het huis om het huis veiliger te maken naarmate we ouder worden of te kampen hebben met een beperking.

Dus, waar plaats je best je handgrepen in de badkamer?

Voor maximale veiligheid moeten een of twee handgrepen voor het toilet worden geïnstalleerd, maximaal drie in de douche en / of bad en ergens anders in de badkamer waar iemand hulp nodig heeft om zichzelf in evenwicht te brengen of op te staan.

Noot: handgrepen/wandbeugels/grijpstaven die aan de muur bevestigd worden kunnen niet echt vergeleken worden met andere hulpmiddelen voor een toilet zoals een toiletverhoog of een externe toiletframe of toiletoverzet. Ook wandbeugels die met zuignappen kunnen gemonteerd worden aan de muur hebben niet dezelfde veiligheid als aan de muur gemonteerde beugels. Deze hulpmiddelen zijn minder stevig en veilig in gebruik. Natuurlijk kunnen deze wel een oplossing bieden bij bepaalde situaties of personen.

Opnieuw willen we er op wijzen dat elke persoon en zijn behoeften uniek zijn. De ene persoon met bijvoorbeeld ALS kan misschien meer dan de andere persoon. Ook moet je rekening houden met de evolutie van ziekten of ouderdom. Wat je vandaag nog zonder problemen kan, zal misschien niet meer zo evident zijn na een aantal jaar. Daarom is het aan te raden om met een ervaringsdeskundige te praten vooraleer je de handgrepen plaatst.

Lees meer over de verschillende soorten handgrepen.

Blijf Actief helpt je jouw woning te optimaliseren

Voor aanpassingen, hulpmiddelen, ... groot en klein

Blijf Actief komt bij jou langs en wij luisteren. Als ervaringsdeskundigen kennen we jouw uitdagingen en kennen we gelukkig de oplossingen. We zijn de specialisten als het gaat om advies in veilig-, zelfstandig- en aangepast leven.

De plaatsing van grijpstaven aan en rond het toilet.

Tegenwoordig zijn er meerdere opties om de stabiliteit van handgrepen van het toilet te verzekeren, hetzij rechtstreeks aan het toilet of aan het gebied rond een toilet. Onze aanbevelingen voor het plaatsen van handgrepen rond een toilet zijn:

  • Als het toilet aan één (of beide) zijkanten een wand heeft, moet een korte handgreep op de wand(en) voldoende zijn. Je kan ook de modernere U-vormige staven installeren. Ze komen in versies die verstelbaar.
  • Als het toilet geen muur heeft die dicht genoeg is om een ​​handgreep te installeren, zijn beugels die aan beide kanten van het toilet aan de achtermuur zijn bevestig, een ideale oplossing. 
  • Een beetje ongebruikelijker is het gebruik van een beveiligingspaal. Dit is een op spanning gemonteerde paal die perfect is voor appartementen en andere huurwoningen.

 

Wat is de standaardhoogte voor de plaatsing van een handgreep aan het toilet?

Normaal gesproken worden handgrepen die aan de muur zijn bevestigd voor een toilet op een hoogte tussen de 80 en 85 cm geplaatst. 

Ook hier bevelen we aan om dit te testen. De positie van de handgreep(en) is afhankelijk van wat de gebruiker het prettigst vindt. Sommigen hebben de handgreep dichter bij zich nodig, anderen hebben het gemakkelijker als de bar een beetje lager hangt ... . 

Waar moeten handgrepen in de douche geplaatst worden?

Er kunnen standaard 3 handgrepen in een douche worden geïnstalleerd. Ze moeten op de volgende plaatsen worden geplaatst:

  • Aan de muur bij de ingang van de douche. Dit is normaal gesproken een kleine verticale handgreep.
  • Aan de zijmuur. Dit is meestal een langere balk horizontaal geplaatst.
  • Bij de kraan handgrepen (of in de buurt ervan). Nogmaals, een andere kleine balk verticaal geplaatst.
  • Combinaties dankzij een zogenaamde T-balk; handgreep horizontaal en de douchestaaf waar de douchekop aan bevestigd is, verticaal. 

Een hulpmiddel zoals een douchezitje, al dan niet aan de muur gemonteerd, kan ook steun bieden.

Wat is de beste hoogte voor een handgreep in de douche?

Meestal moeten handgrepen in de douche op 33 tot 36 centimeter van de vloer van de badkamer worden geïnstalleerd. Maar opnieuw bevelen we aan om rekening te houden met de lengte en fysieke mogelijkheden van de persoon voor wie de steunen worden geïnstalleerd.

Waar plaats je het best handgrepen in en om het bad?

Hier bestaan ook enkele opties voor die je standaard kan gebruiken:

  • Aan de badrand om gemakkelijker in- en uit het bad te stappen
  • Aan de muur tegenover de badrand

Ook hier bestaan verschillende handige hulpmiddelen zoals de verticale badrand beugel, een badplank of badlift

Normaal gesproken vervangen we graag het bad voor een drempelloze inloopdouche of een instap bad. En dit omdat, ook al kan e goed geholpen zijn met wandbeugels bij jouw bad, een bad nog steeds minder veilig is dan een douche zonder drempels of instap bad. 

Meer info of vragen?

Contacteer ons via info@blijfactief.be

blijfactiefteam