Wat is de R-waarde/antislip code

Wat is de R waarde/antislipwaarde van een tegel?

Er zijn verschillende R waardes. De R waarde wordt bepaald door de hoeveelheid grip die een tegel heeft. De waardes  zijn gegradeerd van ‘’8 tot 12’’ en heeft betrekking op vloertegels. De eerste serieuze waarde is R10, dit is een antislipwaarde die in bijvoorbeeld horecakeukens wordt toegepast. Het nadeel van hogere waardes is dat deze slecht schoon te maken zijn. R12 heeft bijvoorbeeld nopjes op de tegel.

De R waarde ofwel antislipwaarde is een waarde die wordt gegeven aan een tegel om zo duidelijk te maken welk grip niveau de tegel heeft.
De waardes worden gebruikt van 8 tot 12 waarbij 8 de laagste waarde is.

De antislipwaarden in 3 categorieën:

  1. Vloerbekledingen in natte ruimtes die blootvoets betreden worden. Bv In natte kleedruimtes van een zwembad zal men tegels met minimum R-waarde 11 aanbevelen.
  2. Betegeling in openbare gebouwen. Bv een inkomhal van een bibliotheek zal bij voorkeur betegeld worden met tegels met een R-waarde 10
  3. Industriële tegels met nokken. Bv Voor de bevloering van een slagersatelier gebruikt men tegels met R-waarde 13

 

Voor het blootsvoets belopen van oppervlaktes:

Voor blootvoets belopen vloeroppervlakken wordt de antislipwaarde uitgedrukt in A,B of C.

  • groep A: hellingen >= 12° (bv. droge kleedkamervloeren)
  • groep B: hellingen >= 18° (bv. douches en plonsbadvloeren)
  • groep C: hellingen >= 24° (bv. brede watertrappen en doorloopvoetbaden)

 

Een anti-slip vloer hoeft zeker ook niet lelijk te zijn.

Verschillende prachtige tegels of tapijten kunnen ook al een hoge R waarde bevatten. De tijd dat een goeie antislip vloer er zo uitzag (zie onderste foto) Is ook al lang vervlogen tijd. Zo heeft een parket vloer ook al een zekere R waarde en de vele tegels ook. Een vloer in kurk kan ook een zekere oplossing bieden. 

blijfactiefteam