Welke verschillende soorten handgrepen bestaan er?

Handgrepen, steungrepen, wandgrepen, wandbeugels, ... Waar dienen ze voor en welke verschillende soorten bestaan er?

Waarom handgrepen plaatsen en welke te kiezen.

Een handgreep bied steun en veiligheid voor personen met beperkte mobiliteit, evenwicht, spieren, ... . Een handgreep plaats je op strategisch, vooraf goed bedachte plaatsen waar je een extra steun kan gebruiken.

Extra handgrepen komen vaak voor in de badkamer, als valpreventie. Maar een stevige handgreep aan de trap is zeker niet te verwaarlozen. 

Voor personen met een beperking of ouderen bieden handgrepen uiteindelijk meer dan een extra steun. Het bied extra veiligheid, zelfredzaamheid en comfort.

Kenmerken van een degelijke handgreep:

Er bestaan erg veel soorten handgrepen, hieronder sommen we de meest voorkomende op. Elke soort handgreep kan je dan nog eens vinden in verschillende uitvoeringen, kleuren en materialen. Een degelijke standaard handgreep heeft dan ook enkele kenmerken die ervoor zorgen dat de greep ergonomisch en veilig in gebruik is.

  • De handgreep kan stevig worden bevestigd. Dit hangt natuurlijk samen met de muur of oppervlakte waaraan de beugel bevestigd wordt. Hang een handgreep niet aan een enkele gyproc muur bijvoorbeeld wanneer er dagelijks erg veel gewicht aan gegrepen word. Lees meer over waar je het best je handgreep in de badkamer bevestigd.
  • Een degelijke handgreep geeft je voldoende grip. Een handgreep heeft antislip waarde , afhankelijk van waar je hem gebruikt. Een handgreep in de douche zal een hogere antislip waarde hebben dan de steungreep naast de trap.
  • Een steungreep moet perfect in jouw handen passen. Afhankelijk van persoon tot persoon kunnen handgrepen best een ovale vorm of ronde vorm hebben.

Soort materiaal van een handgreep:

Het soort materiaal waaruit je ideale handgreep bestaat, is afhankelijk van de plaats waar je hem gebruikt en eventueel ook gewoon je eigen esthetische voorkeur. Een stalen handgreep kan je evenveel veilige steun bieden als een harde plastieken of kunststof uitvoering. 

Handgrepen kunnen ook uitgevoerd worden met een bacterie afstotende laag, zodanig deze gemakkelijk zijn in onderhoud en ideaal voor bijvoorbeeld in een badkamer te gebruiken.

De verschillende soorten handgrepen:

Zoals hierboven al vermeld bestaan er erg veel verschillende soorten handgrepen in al evenveel verschillende soorten materialen en kleuren. 

Bekijk ons moodboard van handgrepen en ontdek alle verschillende soorten, vormen en maten. Klik hier voor de foto galerij.

Meer info of vragen?

Contacteer ons via info@blijfactief.be

blijfactiefteam