Woning aanpassen voor ouderen

Geniet van je opnieuw verworven veiligheidsgevoel

Pas je woning aan naar je (toekomstige) ouderdom, zeker geen overbodige luxe. Het helpt om langer zelfstandig in jouw eigen huis te blijven wonen in uw vertrouwde omgeving.  Hier willen we je een klein overzicht geven wat de mogelijkheden zijn van diverse woningaanpassingen en aantonen dat dit ook niet altijd heel drastische ingrepen hoeven te zijn.

Uw huis aanpassen een noodzaak?

Jouw huis aanpassen door het uitvoeren van een woningaanpassing is belangrijk. Naast het feit dat je daardoor in uw eigen omgeving kan blijven leven is het belangrijk te beseffen dat de vroegere oplossingen voor ouderen gewoon niet meer voldoen. Er is niet voldoende plaats voor iedereen in de traditionele woonzorgcentrums. De vele seniorenflats die als paddestoelen uit de grond schieten zijn voor veel mensen gewoon niet betaalbaar. Bedragen van 1600 EUR tot 3000 EUR per maand betalen enkel en alleen voor huisvesting is voor velen niet realiseerbaar. De overheid organiseert tal van projecten om mensen betaalbaar langer thuis te laten wonen maar dit zijn veelal  druppels op een hete plaat. Je zal dus zelf actie moeten ondernemen om jouw gemoedsrust, vrijheid en comfort te verzekeren. Dit is jammer genoeg de realiteit, je zou het terecht als asociaal en schandalig kunnen vinden. Zelfredzaamheid, langer thuis blijven wonen, mantelzorg en kangoeroewonen dient dus echt wel op uw agenda te staan.  Dat is nu juist de reden waarom wij bestaan. Via onze werking willen we je alvast een hart onder de riem te steken. We willen met het Blijf Actief Team helpen om handige tips, producten en suggesties mee te geven waardoor je echt langer zelfstandig kunt blijven wonen. 

Aangepast wonen hoeft niet lelijk te zijn!

Veel mensen hebben angst dat hun huis na de aanpassing er uit zal zien als een ziekenhuis. Die tijd is echter al lang achter de rug. Meer en meer zijn producenten bezig met mooiere designs te maken van de hulpmiddelen zodat het bijna niet meer opvalt dat een badkamer bijvoorbeeld specifiek is aangepast.

Nog regelmatig kijken we op van hoe laat mensen in hun leven pas starten met het huis levensloop bestendig te maken. Wacht niet tot de problemen zich voor doen maar anticipeer op voorhand. Uitstel zorgt vaak voor halsoverkop te moeten verhuizen of onnodige stress bij een ongelukje. Dit zijn zeer ongewenste situaties omdat je plots heel jouw leven in een ander daglicht dient te stellen. Terwijl je juist behoeft hebt aan die gemoedsrust, vrijheid en comfort.

Thuis blijven wonen naarmate je ouder wordt

Voorkomen is daarom beter dan genezen. De oplossingen om langer thuis te blijven zijn door de moderne technieken ook gewoon zo mooi dat je ze eigenlijk zelf ook nu al wilt hebben. Elektrische gordijnen en dorpelloze deuropeningen zijn gewoon erg handig en worden door niemand opgemerkt. Direct bredere deuren steken in een nieuwbouw kost op zich niet veel meer maar biedt direct het comfort om op latere leeftijd zelfstandig te blijven wonen. Er zijn onnoemelijk veel mogelijkheden om jouw huis aan te passen dat je er langer kunt blijven wonen. De woonaanpassing hoeft ook niet altijd duur te zijn, sommige huisaanpassingen zijn klein en gemakkelijk zelf uit te voeren en we laten zien hoe het werkt.

Woning aanpassen ouderen

De overheid adviseert om zo veel mogelijk op het gelijkvloers te organiseren. Dit is echter niet altijd mogelijk. Om jouw huis optimaal als woning voor ouderen aan te passen zijn er een aantal basis hulpmiddelen. We geven hieronder de meest gebruikten. Let wel, iedere situatie is anders en vereist een oplossing op jouw maat. Daarom raden wij steeds aan eerst contact op te nemen met één van onze specialisten ergotherapeuten. Zij maken een perfect plan in functie van uw uitdagingen en nemen al jouw zorgen weg.

 

Voorbeelden van aanpassingen

Traplift

Wanneer uw trap uw mobiliteit in de weg staat, heeft Blijf Actief de meest geschikte, veilige en betrouwbare oplossing in huis. Het maakt niet uit welk type trap je hebt, Blijf Actief geeft het perfecte antwoord aan uw specifieke woon- en leefbehoeften.

Instapbad

Een instapbad is een ideale oplossing voor je als je gemakkelijk en veilig in bad wilt kunnen stappen en uit bad wilt kunnen gaan. Tegenwoordig zien de instapbaden er erg modern uit en hierdoor ben je ook van vele gemakken voorzien. Er is volop keuze als het hierover gaat, zowel qua model en qua prijs. Er is zelfs een mogelijkheid om een instapbad te nemen met een deur. Deze bieden je ook het meeste comfort en gemak.

Mantelzorgwoning in tuin

Omdat de mantelzorgwoning in de tuin vanaf nu zo goed als vergunningsvrij is, heb je 2 opties: een nieuwe zorgwoning achter in de tuin of de garage verbouwen. We zetten de 2 opties naast elkaar met de kosten en beide voor- en nadelen. Nu is het dus veel makkelijker geworden om een mantelzorgwoning in de tuin te maken waar je ouders of vader of moeder in mogen wonen. De vergunning krijg je even simpel als voor een garage en dat wil zeggen dat het slechts een formaliteit is en dat je in een paar weken al aan de slag kunt met deze verbouwing.

Slim huis

Een slim huis zorgt voor meer rust en controle over je eigen huis en bespaart je ook nog eens veel geld. Bekijk hier de simpele producten voor een slimme woning. Een slim huis klinkt natuurlijk mooi maar wat houdt dat nu precies in en wat komt er bij kijken om een slim huis te maken. De kosten van de slimme aanpassingen in huis zijn ook belangrijk om vooraf te weten en daarom zie je hier de meeste gekozen slimme aanpassingen aan huizen die het leven makkelijker en leuker maken.

Huis bedienen

Je kunt tegenwoordig het huis bedienen met je telefoon en tablet. Inmiddels kun je lichten, gordijnen, verwarming en meer in huis simpel bedienen. Omdat je altijd je telefoon bij hebt en apps echt gemeengoed zijn geworden kun je ook je huis bedienen met een app. En dit is helemaal niet zo lastig als de meeste mensen denken en er is al veel mogelijk in deze woning automatisering. En dit gaat verder dan die witte klik aan blokken voor de verlichting die met een aparte afstandsbediening is te bedienen.

blijfactiefteam