Woning verbouwen op maat van senioren

Verbouw je woning met de toekomst in gedachten

Denk ook aan later wanneer je je huis renoveert of verbouwt. Je kan je huis al met enkele kleine ingrepen veiliger en beter maken met de toekomst in gedachten.

Zijn de kinderen het huis uit en kan je eindelijk eens serieus gaan nadenken over een aanpassing of renovatie van je woning? Een nieuwe keuken of badkamer? Vloerverwarming of een aanbouw of veranda om de woonkamer uit te breiden? 

Denk dan zeker ook eens aan later! Het is de perfecte kans om je huis levensloop bestendig te maken. Gevaarlijke drempels verwijderen, een bad vervangen door een drempelloze douche, een zorg domotica systeem installeren, die zeker niet alleen handig is voor ouderen maar het leven van iedereen in huis makkelijker maakt.

Blijf Actief kan je helpen. 

Hieronder geven wij je enkele tips wat je zo al allemaal kan veranderen om je huis ‘ouder worden proof’ te maken.

We zullen beginnen met een aantal kleine ingrepen en gaan zo verder naar meer drastischere maatregelen om zo je comfort, vrijheid en gemoedsrust te behouden in je eigen huis. 

Val preventie: haal de tapijten in huis weg 

Tapijten zijn mooi en geven gezelligheid in je huis maar ze kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Je kan er namelijk gemakkelijk over struikelen. Wanneer je ouder word of je lijd aan een beperking en je krijgt meer moeite met het opheffen van je voeten tijdens het wandelen, kan een tapijt een grote hinder betekenen. Om preventief te werk te gaan en je huis aan te passen aan ouderdom en/of beperking, laat je tapijten dus best uit je interieur. Vast tapijt of kamer breed tapijt is een stuk veiliger aangezien het over de volledige ruimte ligt. Maar ook hier kan er struikelt gevaar loeren bij bv. de overgang van het vaste tapijt naar plankenvloer of tegelvloer. tussen de verschillende ruimtes in het huis. 

Wanneer je toch niet zonder tapijt in je huis kan, kies dan niet voor een dik tapijt met lange haren. Deze zijn minder ‘gebruiksvriendelijk’ voor ouderen en personen met een beperking dan een hard, kortharig tapijt. 

Drempels wegwerken in de woning zorgt voor minder vallen in huis.

Drempels in huis wegwerken voor de veiligheid van de seniors of gehandicapte personen kan een kleine ingreep zijn maar geeft er veel veiligheid terug. Een verhoogde tussen tussen een deur, het opstapje van het schuifraam naar het terras toe, … Het zijn allemaal obstakels die je vandaag misschien meerdere malen per dag overbrugt en waar je geen 2 keer hoeft over na te denken. Wanneer je echter problemen krijgt met je evenwicht of stappen of je gebruikt een rollator of rolstoel, komen deze kleine drempels plots grote obstakels. Je kan een drempel overbruggen of ervoor kiezen om ze volledig weg te werken.

Handgrepen of stevige leuningen op de juiste plaats geven steun 

Een handgreep op strategische plaatsen zoals in de badkamer of aan de trap zijn relatief simpel te installeren en geven je een extra houvast op deze hoge risico val plaatsen.

Vervang je bad door een drempelloze inloopdouche

Een bad nemen voor personen met een beperking of senioren kan een grote uitdaging zijn. Een bad is glad en er in- en uitstappen is niet zonder risico’s. Je bad vervangen met een inloopdouche is een veilig alternatief hiervoor. Samen met een handgreep en een douchezitje kan je opnieuw zonder gevaar je was ritueel uitvoeren. Bij het installeren van een drempelloze inloop douche kies je het best ook voor een tegel met grote anti-slip waarde. 

Dit zijn een aantal tips die je kan gebruiken om je woning ‘senior of handicap vriendelijk’ te maken. Wil je graag je woning volledig verbouwen of renoveren met de toekomst in gedachten of naar een specifieke werking van een van de bewoners? Blijf Actief kan je helpen. Een ervaren ergotherapeut komt bij je langs en wij regelen alles van A tot Z. 

Meer info of vragen?

Contacteer ons gratis en vrijblijvend voor meer info

blijfactiefteam