Woningaanpassingen op maat ALS-patiënt

Persoonlijke oplossingen: Leef langer comfortabel thuis

"Woningaanpassingen op maat kunnen het leven van een ALS-patiënt een pak aangenamer maken..."

Dat ervaart ook Anick Devos. Zij is de vaste thuisverpleegster van Marc Steelandt, die aan de neuromusculaire aandoening ALS lijdt. Blijf Actief nam Marc's woning onder handen, en voerde woningaanpassingen op maat uit. 

"Een goed uitgevoerde woningaanpassing zoals hier maakt een wereld van verschil, zowel voor de patiënt als voor ons."  Anick.

Woningaanpassingen op maat ALS-patiënt: badkamer

Wanneer je in een rolstoel zit, kan een badkamer op maat je een pak meer comfort geven. In de badkamer van Marc stond er nog een gewoon bad en een wastafel waar hij met de rolstoel niet onder geraakte. “Nu staan er een passieve tillift en een grote douche, waar we met de speciale douchestoel zo in kunnen rijden. Met die verplaats- en verstelbare douchestoel kun je de patiënt zowel zittend als liggend wassen," vertelt Anick. De douche heeft een antislipvloer, waardoor het risico op vallen enorm afneemt. Ook de wastafel werd vervangen, en Marc kreeg een tweede aangepast toilet ter beschikking. "Overal staan handgrepen, zodat meneer zichzelf ook kan vasthouden tijdens de verzorging."

Woningaanpassingen op maat ALS-patiënt: slaapkamer

In de slaapkamer staat een hoog-laagbed met een speciale alterneringsmatras, wat doorligwonden moet voorkomen. Voorts heeft Marc een spraakcomputer waarmee hij zijn vrouw kan roepen, kan telefoneren, de tv bedient enzovoort. Voor mijn werk zijn natuurlijk vooral de aanpassingen in het toilet, de bad- en de slaapkamer cruciaal. De verzorging is nu veel minder belastend voor de rug.”

Gepersonaliseerd comfort

Het comfort voor de patiënt zelf is enorm toegenomen, dat spreekt vanzelf. Vóór de renovatie was het onmogelijk geworden om te douchen en moest meneer op bed gewassen worden. Nu neemt hij elke dag een douche en daar geniet hij enorm van. Hoe beter je de patiënt comfort kunt bieden, hoe meer voldoening je als thuisverpleegkundige ook uit je werk haalt.”

Tevreden thuis wonen

"De ergo specialisten van Blijf Actief hebben bijzonder goed werk geleverd. Ik heb al andere gevallen gezien, waar de aanpassingen verkeerd waren uitgevoerd. Dan zijn er bijvoorbeeld wel handgrepen, maar die hangen te hoog of te laag. En daarmee raak je nog geen stap verder. Deze renovatie is perfect verlopen." Aldus Annick.

blijfactiefteam