Zelfstandig ouder worden: 7 tips voor een gepensioneerd leven

Actief blijven en comfortabel wonen met ouderdom.
Ouder worden hoeft niet gelijk te staan an stil zitten. Integendeel, de levensfase na je 65ste zit vol uitdagingen: hoe plan je voor de toekomst? Hoe zorg je goed voor jezelf, en draag je zorg voor je ouders die ouder worden? Welke zorg en hulpmiddelen bestaan er om je leven comfortabeler te maken? En hoe organiseer je dat allemaal?
Lees snel verder, Blijf Actief kan je helpen.
Blijf Actief: onze naam is onze missie
Wat kan Blijf Actief voor jouw doen?
Je pensioen: een tweede carrière.
Je pensioen is een mooie kans om andere aspecten van jezelf te ontdekken, om oude dromen waar te maken, om meer tijd te besteden aan familie, vrienden, gezondheid en hobby's. Hoe start je die nieuwe fase in je leven en blijf je fysiek en mentaal in vorm?
7 tips voor een gepensioneerd leven in balans:
1. Bouw je werk geleidelijk af.
Als je daar de kans toe hebt, is het ideaal om op het einde van je loopbaan deeltijds te werken, of om je vakantiedagen in je laatste werkmaanden gespreid op te nemen. Dat geeft je de tijd om na de denken over hoe je de tijd na je pensioen wilt invullen, en alvast je sociale contacten weer op te bouwen of uit te breiden.
2. Maak plannen.
Wat zijn je dromen voor je pensioentijd? Wil je vrijwilligerswerk doen? Wil je rondreizen en de wereld zien? Wil je leren fotograferen? Geef oude dromen nieuwe kansen of kies een nieuwe uitdaging.
3. Bewaak je grenzen.
Ben je een zorgend type? Dan wil je na je pensioen misschien graag voor je kleinkinderen of voor iemand anders uit je omgeving zorgen? Bewaak dan goed je grenzen en maak op voorhand duidelijke afspraken. Het belangrijkste is dat je die dingen doet omdat je zelf graag wilt, en dat je voldoende tijd overhoudt voor jezelf.
4. Hou je geest actief.
Ga op zoek naar de nieuwe dingen om te leren en prikkel je brein. Opnieuw studeren? Deel uitmaken van een vereniging? Een onderwerp volgen op het internet, reageren op fora, een eigen blog beginnen, ... Er zijn tal van mogelijkheden.
5. Hou tijd vrij voor jezelf.
Ga je tegelijk met je partner op pensioen, dan hoeft dat niet te betekenen dat jullie vanaf nu letterlijk alles moeten samen doen. Praat erover met elkaar en zorg dat je elk een stukje van je tijd zelf kunt blijven invullen.
6. Werk verder als vrijwilliger.
Heel wat organisaties zijn maar wat blij met actieve vrijwilligers om hun werking te ondersteunen. Kijk ernaar uit in je omgeving, of zoek inspiratie op Vlaanderen-vrijwilligt. Ook solidariteit voor het gezin maakt gebruik van de inzet van vrijwilligers.
7. Blijf digitaal actief.
Via de computer, tablet of smartphone hou je makkelijk contact met vrienden en familie, ook als je (even) wat minder mobiel bent, of wanneer je zicht minder scherp wordt. Bij Shopavita, een online gezondheid shop. Daar vindt je handige hulpmiddelen om digitaal actief te blijven, zoals smartphones met duidelijke pictogrammen, of toetsenborden met grote letters. Heb je niemand in je omgeving die je wegwijs kan maken in de digitale wereld, dan vind je zeker een cursus in je buurt.
Meer info of vragen?
Gerelateerde artikels
Koning Filip was louter enthousiast over Blijf Actief: "Blijf Actief is een mooi voorbeeld van sociale ondernemerschap". Lees hier het artikel.
Mobiele wooneenheid, mobiel bijgebouw of mobiele zorgwoning, ... Het zijn allemaal benamingen voor modulair wonen. Maar wat is dat nu precies?
We wegen de kost af van een woningaanpassing van je bestaande woning tegen een verhuis naar een woonzorgcentrum of service flat.
Naarmate je ouder wordt kan het moeilijker worden om in je eigen huis, zoals die nu is, te blijven wonen. Welke soorten woonvormen bestaan er allemaal
Frequently Asked Questions over zorgwoningen: de antwoorden op al jouw vragen over zorg wonen.
Alle informatie die je nodig hebt over zorgwonen.