Zelfstandig wonen met een beperking

Huis aanpassen of verhuizen? Blijf Actief kan je helpen

Pas je je woning aan aan je beperking of verhuis? Denk aan de verschillende opties voor je beslist.

We wonen steeds langer zelfstandig. De personeelstekorten in verzorgings- en verpleeghuizen, maar ook het toenemende aantal ouderen dragen bij dat de overheid langer zelfstandig wonen onder ouderen stimuleert. Daarnaast willen veel ouderen ook zelf graag langer zelfstandig blijven wonen. 

Senioren woning

Kiezen voor een woning die past bij je leeftijd of handicap, is een goede manier om langer zelfstandig te blijven wonen. Een bungalow, een woning zonder trappen, bijvoorbeeld waarbij alles gelijkvloers is. Traplopen is dan niet meer nodig. Verhuizen naar een seniorenwoning, is een slimme zet als je zelfstandig wilt blijven wonen zonder je huidige huis aan te passen.

Pas je woning aan

Een andere optie is om de bestaande woning aan te passen, zodat langer zelfstandig wonen geen wens maar realiteit is. Een aantal voorbeelden van woningaanpassingen voor ouderen waardoor zij langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen:

  • Toilet verhogen en toegankelijker maken
  • Badkamer aanpassen. De badkuip maakt plaats voor een ruime inloopdouche met steunbeugels of een zitje.
  • Trapliften. Boven blijven slapen en douchen, is met een traplift geen enkel probleem.
  • Keuken aanpassen. Het gasfornuis vervangen voor een inductiekookplaat is een veilige keuze
  • Drempels verlagen
  • Brede deuren plaatsen
  • lichtschakelaars op zithoogte
  • Robotica. Gordijnen die vanzelf open gaan als het licht wordt en sluiten als het donker wordt, valsensoren, robots die het gras maaien en stofzuigen, alarmsystemen en een videoverbinding met de huisarts: het zijn voorbeelden van hoe domotica en robotica bijdragen om ouderen te helpen langer zelfstandig te blijven wonen.

Laat je helpen, Blijf Actief ontlast je volledig

Langer zelfstandig blijven wonen, valt of staat met hulp. Mantelzorg, de rol van de kinderen, thuiszorg, ook de gemeente speelt een rol. Wie het thuis alleen niet redt, kan zich via de gemeente beroepen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015). Deze wet regelt ondersteuning voor mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn.

Denk ook aan Blijf Actief. Wij helpen je van A tot Z bij de verbouwing van je woning. Een ergo-specialist komt bij je langs en bekijkt samen met jou hoe we de woning kunnen aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Wij houden rekening met jouw financiële middelen, bekijken op welke subsidies je recht hebt en ontzorgen je volledig. 

 

blijfactiefteam