Zelfstandige bewegingsvrijheid

Zelfstandige bewegingsvrijheid dankzij rolstoelvriendelijk wonen

Arlette vroeg aan Blijf Actief om in samenwerking met het medisch team in het AZ Delta de nodige woningaanpassingen uit te werken.

Rolstoel vriendelijke woning voor Arlette dankzij Blijf Actief

Rolstoelvriendelijk wonen is voor Arlette Degryse uit Menen heel belangrijk. Door haar handicap is ze immers gebonden aan haar rolstoel. Daarom waren de niveauverschillen en nauwe deuropeningen in haar woning allesbehalve rolstoelvriendelijk. Arlette vroeg aan Blijf Actief om in samenwerking met het medisch team in het AZ Delta de nodige woningaanpassingen uit te werken. Het huis van Arlette bood heel wat uitdagingen. De grootste was de indeling. Zo draait de nachthal in een bocht doorheen de woning, waarop de slaapkamers en badkamer schuin aansluiten. Een trap verbond dit gedeelte met de rest van de woning. Om Arlette zorgeloos van het ene naar het andere gedeelte te laten bewegen, plaatste Blijf Actief een plateaulift. Het aangrenzende gasten- en privétoilet werden beperkt tot een vernieuwd gastentoilet. De privé-wc verhuisde naar de nieuwe badkamer, om voldoende ruimte te creëren voor de lift.

Naar een rolstoelvriendelijke badkamer

De toegang tot de badkamer vormde ook een uitdaging. De deur zat immers in een schuine wand, in een hoek ten opzichte van de slaapkamer en gang. Dit zorgde bij verplaatsingen voor problemen. Om dit op te lossen, veranderde Blijf Actief de muren naar een simpele rechthoek. Ook de bredere deuren in het slaapgedeelte zorgden voor een makkelijkere doorgang met de rolstoel. In de badkamer ruimde de oude wastafels plaats voor een rolstoelvriendelijke wastafel, met kranen en handgrepen op rolstoelhoogte. Ook de nieuwe hang-wc heeft aan beide kanten neerklapbare handgrepen. Voor rolstoelpatiënten is een inloopdouche bovendien makkelijker dan een bad. Deze vervanging deden we ook voor Arlette. Het resultaat is een frisse en moderne badkamer met warme grijs- en beigetinten.

Bekijk onze realisaties ...

... en laat je inspireren.

Neem een kijkje in onze foto galerij en laat je inspireren door oplossingen die wij, ook voor jou, kunnen bieden.

Rolstoelvriendelijk wonen en zelfstandige bewegingsvrijheid

Een nieuw plafondliftsysteem van de slaap- naar de badkamer zorgt ervoor dat Arlette gemakkelijk zelfstandig vanuit haar bed naar de douche en het toilet kan. Een bed-inbedsysteem maakt het mogelijk om bij haar man in dezelfde kamer te slapen, op een aangepast ziekenhuisbed. De aanpassingen in deze woning hebben ertoe bijgedragen dat Arlette nog voor lange tijd met haar man in haar vertrouwde huis kan blijven wonen, mét de nodige zelfstandigheid. Bekijk hier hoe Blijf Actief Arlette bijstond. 

blijfactiefteam