Zelfstandiger wonen dankzij woningaanpassing door Blijf Actief

Ook Club Brugge speelt mee

Blijf Actief realiseerde een aangepaste levensomgeving voor de 15 jarige Club Brugge fan, Jordy.

Woningaanpassing in teken van Jordy, 16 jarige Club Brugge supporter.

Zelfstandig leven met de juiste woningaanpassingen, Jordy Thery weet dat het kan. Deze opgewekte jongen van 16 is een hevige supporter van Club Brugge en van de voetbalclub van kleine broer Sam. Door kortstondig zuurstoftekort tijdens zijn geboorte heeft Jordy een zware motorische stoornis opgelopen. Daarom moet hij zich nu verplaatsen in een rolstoel. Maar dat gaat best vlot, zeker wanneer hij rolstoelhockey speelt. Maar hoe groter Jordy wordt, hoe minder zijn thuis aan zijn noden voldoet. Daarom besloot de familie Thery te renoveren en klopte bij Blijf Actief aan.

Zelfstandig leven op maat

Toen Jordy klein was, droegen zijn ouders hem moeiteloos naar boven. Maar een jongen van 16 til je al een pak moeilijker op. “We hadden daarom zelf al een slaapkamer gemaakt op de benedenverdieping, vertelt mama Sophie Denorme. Maar dat was niet genoeg. In samenwerking met Blijf Actief hebben we ook onze keuken laten omvormen tot een badkamer, die helemaal aangepast is aan Jordy's noden. Daarin staan een aangepast toilet, een instapdouche, een verzorgingstafel en een tillift. Er zijn beneden ook overal automatische deuren en de keuken is verhuisd naar een nieuwe bijbouw. Blijf Actief heeft de renovaties van A tot Z opgevolgd. We zijn bij Blijf Actief terechtgekomen via het ziekenfonds. Dat contact was heel welkom, want zo moesten wij niet alles zelf uitzoeken.”

Alle info bundelen

Het advies van Blijf Actief is gratis, op voorwaarde dat een van de aanbevolen aannemers effectief de renovatie kan uitvoeren. Bij de opmaak van het advies zijn de meningen van verschillende partijen belangrijk: in de eerste plaats die van Jordy en zijn ouders, maar zeker ook die van de architect, het ziekenfonds, de leveranciers van hulpmiddelen én de aannemer. Het is de taak van Blijf Actief om alle partijen te betrekken, advies in te winnen waar nodig en al die informatie uiteindelijk te bundelen in één rapport, zegt Griet Castelain, ergo therapeute bij Blijf Actief. "Na een grondige analyse volgt een voorstel voor een architect en aannemer. Maar ook de materiaalkeuze wordt vooraf grondig doorgelicht en besproken: antislipvloeren, type betegeling, het juiste kraanwerk, enzovoort. Ook cruciaal is de correcte maatvoering voor de plaatsing van de materialen en hulpmiddelen, weet Griet. “Handgrepen, toilet, wastafel, kraan van de douche, het douchezitje, je kunt ze niet zomaar ophangen: ze moeten precies op de juiste hoogte komen voor de gebruikers in kwestie.”

Zeer tevreden

Sophie Denorme: De samenwerking met Blijf Actief heeft ons ontzettend veel tijd en werk bespaard. De renovatie is prima verlopen. We zijn bijzonder  tevreden. Jordy kan nu veel zelfstandiger bewegen. Zijn comfort is enorm toegenomen. We redden het vroeger ook wel, maar het was erg zwaar. Jordy had ook altijd rugpijn als we hem naar boven moesten dragen. Dat is nu voorgoed verleden tijd.

blijfactiefteam