Blijf Actief als senior: activiteiten voor ouderen

Beweging activiteiten voor senioren

Actief blijven als senior doet je goed

Welzijn is een woord dat van belang is in ieders leven en op iedere leeftijd. Zinvolle en leuke activiteiten voor ouderen zorgen al snel voor een goede sfeer omdat het in ons karakter zit om sociaal bezig te zijn en ook prestaties te leveren.

Het is beslist niet zo moeilijk om leuke activiteiten voor ouderen te organiseren, hoewel dat misschien wel wordt gedacht. Er zijn echter veel meer activiteiten voor ouderen mogelijk dan u misschien denkt. Hier onder zullen we een aantal leuke en creatieve activiteiten voor ouderen op een rijtje zetten.

Bewegen is gezond en noodzakelijk op iedere leeftijd. Bewegingsactiviteiten zijn dan ook onmisbaar bij activiteiten voor ouderen. Als je fitter bent en een betere conditie heeft zul je je ook mentaal beter voelen. En gelukkig is bewegen vaak ook nog eens erg leuk. Voor iedereen zijn er wel een leuke ouderen activiteiten te bedenken waarbij het bewegen min of meer vanzelf gaat. Zo zijn er onder deze activiteiten voor ouderen bijvoorbeeld diverse sporten die vanuit de (rol)stoel gedaan kunnen worden, zoals overspelen en balspelen met een pion. En in de lente is deze vorm van activiteiten voor ouderen natuurlijk een goede reden om naar buiten te gaan.

Een aantal voordelen van bewegen voor ouderen:

Senioren fitness heeft vele voordelen. Ook voor jongere mensen heeft bewegen veel voordeel. We zullen het er allemaal over eens zijn dat voldoende beweging zorgt voor een betere conditie en dat we ons mentaal beter voelen wanneer we meer bewegen. Meer bewegen voor ouderen heeft echter veel specifieke voordelen. We zetten de belangrijkste voordelen van bewegen voor ouderen op een rij:

 • Het geeft u tot 40% meer spierkracht.
 • Je blijft leniger, houdt uw lichaam in vorm en heeft meer uithoudingsvermogen.
 • Het verlaagt het risico op diverse aandoeningen en chronische ziektes, zoals Alzheimer en diabetes.
 • Het zorgt voor een betere spijsvertering.
 • Het slaap-waakritme blijft in balans door meer te bewegen.
 • Je blijft actiever en kunt daardoor beter blijven functioneren.
 • Je zal minder snel vallen.

Oefeningen voor ouderen voor binnen

 • Doe een balansoefening, waarbij je jouw gewicht op één been laat rusten en het andere omhoog brengt waarbij de knie gebogen wordt. Herhaal dit ongeveer vijf keer en ga dan op het andere been staan. Zorg er bij deze oefening voor dat er voldoende steunpunten in de buurt zijn voor jouw handen.

 • Al klinkt het misschien gek, een huishoudelijk klusje zorgt er wel degelijk voor dat je in beweging bent. Lap de ramen eens of ga stofzuigen, wanneer je vindt dat je te lang achtereen heeft stilgezeten.
 • Download een app die je er regelmatig aan herinnert om even op te staan. Je kan bijvoorbeeld voor de app Stand up kiezen, die je om de zoveel minuten een herinnering stuurt om op te staan. Je kan deze downloaden voor Apple en voor Android.

Oefeningen voor ouderen voor buiten:

 • Wandelen is een sport waarbij jouw hele lichaam in beweging is. Het is dan ook een heel gezonde vorm van bewegen voor ouderen. Kies er bijvoorbeeld voor om elke dag een halfuurtje te wandelen. Natuurlijk kan je ook voor prachtige routes gaan.

 • Een andere geliefde vorm van bewegen in België is natuurlijk fietsen. Er zijn vandaag de dag vele elektrische fietsen, waardoor je toch veel beweging krijgt, maar daar minder kracht voor hoeft te zetten. Kies ook hier voor aangename fietsroutes en neem geregeld een pauze.

Een gezelschapsspel is altijd een uitdaging

Er zijn vele gezelschapsspelen die ook op latere leeftijd nog veel plezier opleveren. Het is een uitdaging voor iedere deelnemer en daardoor zijn deze spelletjes perfecte activiteiten voor ouderen. Het hoeft natuurlijk niet altijd bingo te zijn. Wel belangrijk is het dat er rekening mee wordt gehouden dat een spel interessant genoeg is om de aandacht van alle deelnemers vast te houden. Het is natuurlijk geen enkel probleem als sommige senioren hulp krijgen van een jongere begeleider, als maar niet wordt vergeten dan het spelelement ook voor senioren erg belangrijk kan zijn. Op alle leeftijden willen mensen vaak graag winnen. Een spel mag dan ook best serieus worden genomen, ook als het onderdeel is van activiteiten voor ouderen.

Ouderen activiteiten: muziek

Natuurlijk hoort muziek er altijd bij als er leuke activiteiten voor ouderen worden gepland. Er bestaan waarschijnlijk net zoveel verschillen in muzikale smaak bij de oudere als bij de jongere generaties. Het is dus van belang dat bij het organiseren van muzikale activiteiten voor ouderen duidelijk is wat het publiek leuk vindt. Het is natuurlijk onzin om te denken dat alle senioren een voorkeur hebben voor smartlappen. Informeren naar de muzikale voorkeuren maakt het een stuk eenvoudiger om geslaagde muziekavonden te regelen. Een avond met samenzang is iets dat een prima optie is voor activiteiten met ouderen. Zorg dan wel dat de teksten goed leesbaar beschikbaar zijn, zodat iedereen kan meedoen.

Wanneer boeken lezen niet meer lukt

Er zijn vaak zaken die senioren moeten gaan missen, omdat de leeftijd nu eenmaal ook tot gebreken leidt. Denk daar ook aan wanneer u activiteiten met ouderen wilt doen. Het is bijvoorbeeld vaak erg vermoeiend om een boek te lezen als het gezichtsvermogen minder wordt. Dan zijn er op internet veel luisterboeken te vinden. Ook ‘live’ voorlezen is vaak een leuke optie. Zorg dan wel dat de voorlezer een prettige stem heeft. Doordat er zoveel verschillende genres en boeken zijn, gaan deze activiteiten voor ouderen nooit vervelen.

Creativiteit gevraagd!

Natuurlijk is het gewoon prettig om creatief bezig te zijn. Dat kan op alle niveaus van kleuren tot schilderen en van kleien tot het ontwerpen van sieraden. Verder is het ook leuk om met hout te werken of om kransen en andere leuke dingen te maken die een thema hebben, zoals Pasen of Kerstmis. Een goede voorbereiding is bij deze activiteiten voor ouderen altijd van groot belang. 

Bakken en …. smullen!

Zoals met alles wordt ook koken en bakken leuker wanneer u het samen doet. Een uitstekende keuze voor activiteiten voor ouderen dus! Kies voor creatieve recepten die uitdagend zijn voor alle deelnemers. Houd wel rekening met allergieën en let op dat het recept niet te veel vette ingrediënten bevat. Het voordeel van kook- en bakactiviteiten met ouderen is dat u én actief bezig bent én er een leuk resultaat ontstaat. Dat wordt na afloop van dit soort ouderen activiteiten echt genieten van een lekker hapje.

Gaming

Ja je leest het goed, ook games spelen doet de ouderen goed. Hiermee stimuleer je de hersenen en de motoriek van de handen. 

Lees het artikel van de 88-jarige gamer uit Oostende en ontdek dak games niet enkel voor jongeren zijn
 

Meer informatie?

Bel gratis 0800/95 700

Heb je vragen of zit je zelf ook met een uitdaging? Contacteer ons gratis en vrijblijvend voor meer informatie.

blijfactiefteam