Koken in een rolstoel. 7 tips om te gebruiken in elke keuken 

Genieten van jouw keuken, ook in jouw rolstoel

Enkele tips voor rolstoelgebruikers

Koken in een rolstoel kan moeilijk zijn, zeker als je omgeving er nog niet volledig aan aangepast is. Reiken naar hoge kasten, door lichamelijke limitaties, spieren, ... kunnen zo nog meer moeilijkheden bieden. 

Hieronder vind je een aantal tips and tricks voor aangepast koken die je terug in de keuken krijgen en ver weg houden van microgolf maaltijden. Je zult merken dat ook zonder grondige renovatie aan de infrastructuur van je keuken, er heel wat verbeteringen kunnen gedaan worden.

Een schoot tafeltje voor elke gelegenheid

Ze dienen niet enkel om een boek op te lezen in bed of een maaltijd op te eten voor de tv. Ze kunnen perfect gebruikt worden om groenten op te snijden of ingrediënten te mixen in plaats van een te hoog aanrecht in de keuken. Maak zeker dat het een stevig model is. Ze kunnen je ook dienen als bescherming. Wanneer je hete ovenschotels uit de oven haalt kan het tafeltje als een barrière dienen tussen je schoot en de schotels, zodanig je beschermt bent van morsen. Het kan ook gebruikt worden om dingen mee rond te dragen van de ene plaats naar de andere. Een gerecht naar de tafel dragen is gemakkelijker wanneer je het stevig op de schoot kan zetten.

Snelbinders kunnen je snel helpen

Snelbinders zijn niet direct iets dat je in de keuken zou zoeken. Maar deze handige plastieken ‘loops’ kunnen handig zijn. Je kan snelbinders gebruiken om aan handvaten van bv. de frigo of andere moeilijk te bereikbare kasten te hangen. Op deze manier zullen ze makkelijker te bereiken zijn. Kasten knopen kunnen voor sommige mensen moeilijk zijn om naar de grijpen en vast te grijpen. Met de dunne plastieken extra verlengde handgrepen is dit probleem verholpen. Ook kan je een snelbinder rond een moeilijk te bereiken potje en dergelijke plaatsen. Zodanig, wanneer het goed gedaan is, je er gemakkelijk aan kunt trekken om ze dichter bij te brengen. Zolang je er maar niet te fel aan trekt zo dat ze van het rek vallen.
 

Gebruik kleinere vershoudpotten voor het eten

Sommige ingrediënten zijn moeilijk te openen in hun originele verpakking. Moeilijk om te openen, te zwaar of te moeilijk om vast te houden. Om het jezelf  makkelijk te maken kan je deze in kleinere, makkelijkere te openen eigen potjes opbergen. Neem je tijd in de winkel om even te oefenen welke potjes  voor jouw makkelijk te openen en te grijpen zijn . Zo zal je er nooit meer tegenop zien om een bepaald ingrediënt te gebruiken.

Antislip vellen

Leg antislip onderaan in je kasten. Potten en pannen of andere dingen kunnen altijd naar achteren schuiven wanneer je er naar grijpt. Dankzij de antislip mat zullen ze beter op hun plaatst blijven staan.


Deze kleine maar handige tips helpen je verder op weg om langer van je bestaande keuken te genieten.
Heb je toch meer ruimte nodig in je keuken om te manouvreren en toestellen te gebruiken met je rolstoel? Kan je niet aan het aanrecht in een zittende houding? Overweeg om je keuken rolstoel vriendelijk te maken. Contacteer ons gratis en vrijblijvend om samen met ons team te kijken hoe we je keuken kunnen aanpassen aan jouw specifieke behoeften.

Meer informatie?

Had je graag wat meer informatie of zit je zelf met een uitdaging bij jou thuis? Contacteer ons gratis en vrijblijvend.

blijfactiefteam