Ouder worden met een roze bril op 

Ontdek de voordelen van langer thuis wonen

Ouder worden met een roze bril? Hoe doe je dat?

Langer thuis wonen is de wens van veel ouderen. Ook de overheid stimuleert dit, aangezien mensen thuis in hun vertrouwde omgeving vaak beter af en vooral gelukkiger zijn.

Het is goed om zeker naar alle voordelen te kijken. Langer thuis wonen kan vaak al gerealiseerd worden door enkele kleine aanpassingen en met de juist hulpmiddelen. We geven even alle voordelen mee die thuis blijven wonen met zich mee brengt.

 • Geluksgevoel en zelfstandigheid nemen toe: studies tonen aan dat ouderen die langer thuis wonen, gelukkiger zijn
 • Je hoeft geen afscheid te nemen van jouw vertrouwde omgeving, buren of vrienden
 • Sociale contacten zijn beter te onderhouden: je leeft zelfstandiger
 • Je hebt zelf de regie over het eigen huis en de eventuele aanpassingen daarin: in een woonzorgcentrum zijn de kamers standaard ingericht
 • Lagere woonlasten: bij veel ouderen met een eigen woning zijn de woonlasten vaak erg laag vanwege een afgeloste hypotheek of lage huur. Woonzorgcentra zijn vaak erg duur

Waarom blijven mensen steeds langer thuis wonen?

Mensen worden steeds ouder, wat betekent dat dat de totale groep ouderen steeds sneller stijgt. Hierdoor wordt de zorg steeds duurder. Verpleeg- en verzorgingshuizen zoals we die nu nog kennen, zijn over een aantal jaren verleden tijd.
De zorg wordt al enkele jaren anders georganiseerd dan vroeger. Tegenwoordig ligt er steeds meer nadruk op wat mensen zelf willen en in hun eigen omgeving nog kunnen. De gemeente speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast wordt van mensen verwacht meer te zorgen voor elkaar en spelen mantelzorgers een belangrijke rol, zoals familie, vrienden, buren en wijkverpleegkundigen.

Waarom zou ik thuis willen blijven wonen?

Mensen zijn thuis in hun vertrouwde omgeving gelukkiger en behouden in grote mate hun zelfstandigheid, ook al is zorg soms nodig. Sociale contacten zijn beter te onderhouden in het eigen huis en u houdt zelf de regie over het eigen huis en de eventuele aanpassingen daarin. Ook financieel betekent langer thuis wonen veelal dat eventueel aanwezig eigen vermogen later vererfd kan worden en niet ‘opgegeten’  hoeft te worden.

Hoe kan de huidige technologie en woningaanpassingen helpen om langer thuis te wonen?

Mede door de komst van technologische innovatie wordt langer thuis wonen veel prettiger en comfortabeler. Heb je moeite met alledaagse klusjes zoals schoonmaken en boodschappen doen? Dan kan je bijvoorbeeld jouw smartphone gebruiken om thuis boodschappen te laten bezorgen, om medicijnen te bestellen of om een betrouwbare huishoudelijke hulp te vinden. Daarnaast kan het zijn dat je je soms eenzaam voelt en op zoek bent naar nieuwe contacten. Er zijn verschillende apps beschikbaar voor de smartphone die je kan gebruiken om nieuwe personen te leren kennen.
Ook door middel van verschillende (technologische) aanpassingen aan het huis kan e ervoor zorgen dat jouw huis een plek is waar je vrij kunt bewegen. We sommen enkele eenvoudige aanpassingen op die je kan uitvoeren zodanig je huis weer een plek waar u zich comfortabel voelt.

 • Je kan een traplift installeren, zodanig je veilig en zonder pijn de verdiepingen kan bereiken
 • Ook drempels wegwerken is een goed idee. Valpreventie in het huis is erg belangrijk
 • Een zorg domotica systeem kan je helpen om jouw gemoedsrust en veelal ook die van jouw kinderen te garanderen. Zo kan zo een systeem ervoor zorgen dat de oven nooit blijft aanstaan of alle lichten doven wanneer je een kamer verlaat. Ook kan het je hartslag controleren of je locatie bepalen.
 • In de badkamer kan het handig zijn om het bad te vervangen door een drempelloze inloop douche. Maak dit comfort helemaal af met een douche zitje. 
 • In de keuken kan je een hooglaag keuken installeren waaraan je dus ook al zittend kan kokkerellen wanneer het nodig blijkt.
 • In de slaapkamer kan je opteren voor een hoog/laag bed. Met behulp van een afstandsbediening kan je het bed aan jouw comfort aanpassen

Bovenstaande voorbeelden kunnen het dagelijkse leven in huis vergemakkelijken en geven je zo de optie om langer thuis te blijven wonen. 

Contacteer ons gratis en vrijblijvend. Een ergotherapeut komt bij je langs en bekijkt samen met de bewoners alle opties. Onze ervaren ergotherapeuten kennen alle mogelijkheden op vlak van verbouwingen, kennen alle hulpmiddelen en denken toekomst gericht. Daarna wordt een volledig plan opgemaakt in alle transparantie. Wanneer je met de planning akkoord gaat, coördineren wij alle werken, bekijken wij of je al dan niet in aanmerking komt voor tegemoetkomingen en premies en gaan gaan de werken van start met onze erkende aannemers. Wij leveren afgewerkt, proper resultaat. Ook na de oplevering kan je altijd bij ons terecht voor verdere vragen, of extra (zorg) diensten via onze Blijf Actief Pas.
 

Meer informatie?

Bel gratis 0800/95 700

Heb je vragen of zit je thuis zelf met een uitdaging? Contacteer ons gratis en vrijblijvend voor meer informatie.

blijfactiefteam